Matglädje i förskolan

30 min
Bäst i Sverige på matglädje. Kocken delar med sig av sina knep och trix. Så får man barn intresserade av mat. Så blir de nyfikna på grönsaker.

Frida Angvar är ensam kock på Ljunggårdens naturförskola i Ängelholm i Skåne. Från 7 på morgonen till halv fyra på eftermiddagen — frukost, lunch och mellanmål. 

Förra året fick förskolan Arla guldkos pris för bästa matglädjeförskola. "Klok, klimatsmart och god mat lagad med kärlek" står det i motiveringen. "Med nytänkande gränsöverskridande samarbeten lockas barnens nyfikenhet för att minska svinn och ta vara på varje råvara."

Idag blir det pastasås med lök, vitkål, strimlad höna och svamppuré. Plus lite vitlök, rivet citronskal, basilika och parmesan.

- De älskar smaken av svamp men vill inte äta svampbitar, säger Frida.

Maten ska vara god och bra för kroppen och miljön. Och så ska barnen bli glada och nyfikna av den.

- Mycket färg, många texturer, och gärna pyntat, säger Frida.

Varje dag får barnen en skål med kalla grönsaker och en med varma. Så att de kan testa. Denna dag är det betor i olika färger och morötter i olika färger. 

På tisdagar får barnen shots. Råpressjuice på grönsaker.

- Barnen får smaka och försöka gissa vad det är för grönsaker. Jag har gömt grönsakerna i förklädet och visar dem sen och så pratar vi om dem.

Tips från Frida:

  • Gör äggpuckar i en muffinsform av metall. Att ha som en äggburgare i ett bröd.

  • Pizzabullar: istället  för socker och kanel kan rester som blomkålsmos och riven ost smetas ut på degen, sen rullas den och skärs som kanelbullar och gräddas.

  • Morotsskalen rostas i ugn med olja till chips.

- Gör gärna nåt krispigt. Barn älskar krispigt. 

I köksfönstret odlas örter och på gården har man har en egen liten köksträdgård som barnen hjälper till med. 

En gång i veckan går Frida med några barn till den lokala livsmedelsbutiken och hämtar grönsaker och frukt som de annars skulle slänga. De används sen i matlagningen. 

Föräldrarna säger att barnen kan mer om grönsaker och blivit mer nyfikna på dem.

Musik som spelats i avsnittet