Matrix – följ med författaren Lauren Groff till ett nunnekloster på 1100-talet

14 min
Nyligen var den amerikanska författaren Lauren Groff på Sverigebesök med sin bok ”Matrix”. Boken utspelas bland nunnor i ett engelskt kloster på medeltiden.

I Sverige är Lauren Groff lite av en doldis men i USA räknas hon som en av de mest lovande unga författarna enligt tidskriftens GRANTA:s genomgång från 2017: ”Best of Young American novelists”.

Och världens boktipsare nummer ett: Barack Obama, tyckte att hennes ”Fates and Furies” om ett okonventionellt äktenskap, var 2015 års bästa bok.

Lauren Groffs nya bok, hennes sjätte, heter alltså ”Matrix”, och handlar om ett nunnekloster på 1100-talet, ett lite otippat ämne för Lauren Groff.

Tidigare har hon mest skrivit om modernt familjeliv och föräldraskap i sina noveller och romaner. I ”Matrix" har hon utgått från en verklig historisk person, Marie de France, en abbedissa som levde på slutet av 1100-talet och räknas som den första franskspråkiga kvinnliga poeten.

Nina Asarnoj träffade den fyrtiotreåriga Lauren Groff i Stockholm för ett samtal om utopier, systerskap och sinnligt klosterliv.