Mats Strandberg:"Jag älskar Astrid Lindgrens vemod"

45 min
Författaren Mats Strandberg greps tidigt av svärtan i Astrid Lindgrens sagor: "Hon skyggade inte för det sorglig och att det kan vara jobbigt att vara barn – det kändes som att hon sa sanningen".

ASTRID LINDGREN HAR SÅLT 170 MILJONER BÖCKER

Astrid Lindgren (1907-2002) föddes i Vimmerby och började skriva redan i unga år. Hon debuterade 1944 och 1945 kom ”Boken om Pippi Långstrump” ut på Rabén och Sjögren. Boken gjorde succé, Lindgren fortsatte att arbeta på förlaget, men gav också ut nya böcker nästan varje år fram till pensionen. 1981 kom hennes sista roman, ”Ronja Rövardotter”, men fortsatte Astrid Lindgren fortsatte med bilderböcker och engagerade sig för barnens och djurens rätt och miljön.

MATS STRANDBERG HAR GETT UT FLERA SKRÄCKROMANER

Författaren Mats Strandberg har bland annat gett ut tre skräckromaner för vuxna – ”Färjan”, ”Hemmet” och ”Konferensen”. Han har också gett ut barnbokstrilogin om monstret Frank och Engelsfors-trilogin tillsammans med Sara Bergmark Elfgren, där böckerna ”Cirkeln”, ”Eld” och ”Nyckeln” ingår. 

GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIO

Programledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: ”Hovjuvelerarens barn” och ”Bibliotekarien i Magdeburg”.

I avsnittet medverkar också litteraturvetaren och författaren Ulla Lundqvist, som skrev avhandlingen "Århundradets barn – Fenomenet Pippi Långstrump och dess förutsättningar" 1979.

Producent: Maria Götselius

Musik som spelats i avsnittet

  • 18.30
    Astrid Lindgren - Hur idéer föds
    Album: Astrids röst - Samtal med Margareta Strömstedt
    Bolag: UMG - Universal Music AB