Mattias Andersson drabbades av Ian Curtis starka intensitet

45 min
Utan Joy Divisions sångare Ian Curtis hade kanske Dramatenchefen Mattias Anderssons yrkesbana inte blivit som den blev: "det fanns en inre livskänsla som talade otroligt starkt till mig - det inspirerade mig att börja skriva."

Ian Curtis skrev poetiskt om tomhet och alienation

Ian Curtis (1956–1980) föddes strax utanför Manchester i England och dog, bara 23 år gammal.

Som barn läste och skrev han mycket, särskilt poesi, men gillade också musik. 1977 gick han med i ett band – Joy Division – som snabbt blev ett av de främsta postpunk-banden i England.

Ian Curtis led av epilepsi och sjukdomen, medicinerna, alkohol och ett ständigt spelande och turnerande vid sidan om ett trassligt privatliv slet på honom. Mot slutet fick han epileptiska anfall under flera konserter. Dagen innan bandet skulle på sin första USA-turné i maj 1980, hängde han sig hemma i köket.

En månad senare släpptes EP:n med ”Love will tear us apart”, en låt som kallats för världens bästa.

Mattias Andersson är regissör och chef på Dramaten

Mattias Andersson är dramatiker, regissör, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten. Han utbildade sig först till skådespelare på Teater- och operahögskolan i Göteborg, men började snart att skriva dramatik och regissera.

2006 blev han konstnärlig ledare för Backa teater i Göteborg. Mattias Anderssons uppsättningar har kritikerrosats och prisats både i Sverige och utomlands. Han har hyllats för sitt unika arbetssätt: att samla manusmaterial med hjälp av intervjuer, forskning, dokumentära berättelser och livsöden.

Några av alla uppmärksammade uppsättningar är ”Brott och straff”, ”The mental state of Sweden”, ”Idioten” och ”Acts of godness”.

Medverkar gör också Fredrik Wadström, medarbetare på Sveriges Radios kulturredaktion.

Gunnar Bolin – kulturjournalist på Sveriges Radio

Programledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: ”Hovjuvelerarens barn” och ”Bibliotekarien i Magdeburg”.

Producent: Maria Götselius

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.09
  Joy Division - Decades
  Album: Closer [Collector's Edition]
  Bolag: London Records
 • 18.15
  Joy Division - New Dawn Fades
  Album: The Best Of
  Bolag: London Records
 • 18.31
  Joy Division - Interview (by Richard Skinner with Ian Curtis and Stephen Morris)
  Album: The Best of Joy Division
  Bolag: Warner Music
 • 18.41
  New Order - Spooky
  Album: Republic
  Bolag: London Records