Me too-hösten är här i litteraturen – om Elise Karlssons nya roman "Smuts"

54 min
Me too-hösten fortsätter att generera litteratur. Nu kommer Elise Karlssons roman "Smuts" – en berättelse som bär många likheter med vittnesmålen om "Kulturprofilen".

Författaren Elise Karlsson var en av de 18 kvinnor som i en DN-artikel hösten 2017 vittnade om den så kallade "Kulturprofilens" övergrepp och sexuella trakasserier, bland annat i anknytning till den kulturscen han drev tillsammans med sin högt uppburna författarhustru. Nu är Elise Karlsson aktuell med romanen "Smuts". Vår kritiker Jenny Teleman har läst och funderat över den litterära diskussionen om hur hösten 2017 ska tolkas.

BIRGITTA STENBERG – FRÅN BAD GIRL TILL FOLKKÄR

Författaren Birgitta Stenberg mutade in en egen litterär nisch med sina böcker om gränsöverskridande sexualitet och drogmissbruk på 1950-60-talet. Nu kommer den första biografin om hennes liv och verk, ”Världen väntar mig” av Paul Tenngart, docent i litteraturvetenskap. Han hittade en mycket svartare berättelse om Birgitta Stenberg i hennes efterlämnade dagböcker. Kulturredaktionens Katarina Wikars har träffat honom och författaren Josefin Adolfsson i ett reportage på jakt efter Birgitta Stenbergs dolda sidor.

NYA DOKUMENTÄREN "SCHUMACHER" & FORMEL 1-VÅGEN I KULTUREN

Filmen som handlar om en av de mest lyckade formel 1-förarna någonsin hade premiär på Netflix i går. Efter en skidolycka 2013 har Michael Schumachers liv varit något av ett mysterium, men i dokumentärfilmen får vi komma lite närmare med hjälp av familj och vänner. Kulturredaktionens Saman Bakhtiari har sett filmen och reflekterar över varför formel 1 fått så stor uppmärksamhet på film och tv de senaste åren.

ESSÄ OM SVENSKA AKADEMIEN SOM GIRIG INSTITUTION

Det var under hösten 2017 som skandalen brakade loss inom en av Sveriges mest betydande kulturinstitutioner – Svenska akademien. Efter avslöjanden om att den till akademien närstående kulturprofilen gjort sig skyldig till sexuella övergrepp följde en lång process med flera turer, som slutade med att flera av medlemmarna i akademien valde att begära utträde. Sociologen David Wästerfors beskriver i dagens OBS-essä hur händelserna går att förstå med hjälp av Lewis Costers teori om giriga institutioner.

Programledare: Eskil Krogh Larsson
Producent: Felicia Frithiof