Mendelssohns violinkonsert med Johan Dalene

Här finns inget ljud
Johan Dalene bjuder på sin tolkning av Mendelssohns älskade violinkonsert tillsammans med Radiosymfonikerna, som vi också hör i musik av Grieg. Därefter spelar Lindsaykvartetten Elgars stråkkvartett.

Det är nästan svårt att tänka sig i dag att Mendelssohns violinkonsert var mycket nyskapande när den kom, men konserten innehåller många nymodigheter för sin tid. En av dessa är att det är solisten själv som presenterar huvudtemat och orkestern som imiterar, tvärtemot de långa orkesterintroduktioner som tidigare var brukliga.

Ett annat grepp som var nytt är att alla satser vävs ihop till en helhet. Från första satsen leder en solofagott direkt in i andra satsen, och mellan andra och tredje satsen finns ett litet mellanspel som får dem att hänga ihop. Mendelssohn flyttade också solokadensen från sin sedvanliga plats i slutet av första satsen till mitten av satsen. Dessutom komponerade han själv en solokadens som integrerades i kompositionen, så att den i praktiken blev outbytbar även om det finns ett par violinister som skrivit egna kadenser genom åren.

Även Griegs Holbergssvit är på ett sätt nyskapande. Ironiskt nog går nyskapandet ut på att imitera äldre musik, något som kom att kallas neoklassicism och som blev en av de viktiga strömningarna under 1900-talet. Grieg var kanske inte allra först med detta, men när Holbergssviten skrevs 1888 var det ändå ett ovanligt stilgrepp.

Upprinnelsen till Elgars stråkkvartett som fullbordades 1918 var ett löfte nästan två decennier tidigare till cellisten Carl Fuchs att skriva en stråkkvartett för dennes ensemble, Brodskykvartetten. Elgars hustru, Caroline Alice, var särskilt förtjust i den andra satsen och den kom också att spelas på hennes begravning 1920.

1. Felix Mendelssohn: Violinkonsert i e-moll, op 64
Sveriges Radios symfoniorkester. Musikalisk ledning: Malin Broman. Solist: Johan Dalene.
Från den 29 april 2021 i Berwaldhallen.

2. Edvard Grieg: Fra Holbergs tid
Sveriges Radios symfoniorkester. Dirigent: Joseph Swensen
Från den 19 maj 1998 i Berwaldhallen.

3. Edward Elgar: Stråkkvartett i e-moll
Lindsaykvartetten.
Från den 23 februari 1986 i Berwaldhallen.

Programledare: Niklas Tamm

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.41
  Sveriges radios symfoniorkester, Johan Dalene (violin), Herbert Blomstedt (dirigent) - Violinkonsert e-moll, op 64
  Kompositör: Felix Mendelssohn Bartholdy
 • 21.11
  Sveriges radios symfoniorkester, Joseph Swensen (dirigent) - Fra Holbergs tid
  Kompositör: Edvard Grieg
 • 21.32
  Lindsaykvartetten - Stråkkvartett e-moll
  Kompositör: Edward Elgar