Michel Houellebecq – Frankrikes enfant terrible, kapitalism och sex

65 min
Berättelsen om en kedjerökande, litterär sensation som utnämnts till profet – och som samtidigt gjort sig känd för islamofobiska uttalanden och en mystisk porrfilm.

Romanen ”Elementarpartiklarna” ges ut 1998 och blir Michel Houellebecqs stora genombrott. I hemlandet Frankrike rasar debatten om de grafiska sexscenerna, kritiken mot den frigjorda 68-rörelsen och kloning som förökningsalternativ till sex. Vad är det Houellebecq vill säga, egentligen?

Med åren gör fransmannen internationell succé med böcker som ofta utspelar sig i framtiden men som sägs sätta fingret på samtiden. De kretsar kring djupt ensamma, vita medelklassmän i en liberal och sekulariserad västvärld – på väg åt skogen.

På kultursidorna figurerar han numera som Nobelpriskandidat.

Parallellt med sina huvudkaraktärer åldras även författaren: Efter ”Förinta” (2022) anklagas den kroniska cynikern (tillika romantikern) för att ha blivit väl sentimental. Han gör också rasistiska uttalanden om ett ”folkutbyte” i Frankrike och dyker upp i en trailer till en erotisk film, skapad av ett holländskt konstnärskollektiv. Det får omvärlden att undra om fransmannens glansdagar är räknade.

Samtidigt verkar allt Michel Houellebecq önskar sig vara lite gemenskap, vacker musik och verktyg att hantera att döden med.

I avsnittet hörs bland andra litteratur- och teaterkritikern Mikaela Blomqvist, kulturjournalisten Cecilia Blomberg samt författaren och översättaren Kristoffer Leandoer.

Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Sally Henriksson
Tekniker: Fredrik Nilsson


Avsnittet producerades hösten 2023 av Studio Olga.

I programmet läser Jonathan Bengtsson utdrag ur böckerna ”Konkurrens till döds” (Ellerströms), i översättning av Kennet Klemets, och ”Elementarpartiklarna” (Albert Bonniers) samt ”Plattform” (Albert Bonniers), i översättning av Anders Bodegård.

Ljudklipp är hämtade från BBC, Sveriges Radio, Euronews, AFP, filmen ”Kidnappningen av Michel Houellebecq” (Les Films du Worso, La Sept), France 24, Canal+, TMC, RMC och Louisiana Channel.