Min trygga vrå

55 min
När det känns som om marken skakar under fötterna och hela ens värld känns överväldigande och stor är det lätt att en känsla av otrygghet smyger sig på. Men vad kan man göra för att lugna sitt oroliga inre? Vad gör du?

”Jönssonligan och havregrynsgröt”, ”Ringer en vän”, ”Kollar på rederiet och påtar bland mina växter”. 

När vi frågade våra följare på Instagram vad de gör för att känna sig trygga fick vi väldigt många svar. Trygghet är en baskänsla, ett av våra basala behov vi har för att kunna må bra. 

Inom arbetslivet så pratar man ofta om comfort-zones eller bekvämlighetszoner på svenska. Då ofta i termer om att man ska lämna den, men hur gör man egentligen för att hitta den?

– Var känner du dig trygg? Med vilka? Med vilka aktiviteter? Vad känns som återhämtning? Efter vilka aktiviteter känner du att du får energi? Vad tar energi?, säger psykologen Oskar Henriksson, och fortsätter: 

– Jag misstänker att trygga aktiviteter och platser är sådana som återkommande varit positiva för en person utan ambivalens. En välbekant serie som Vänner är alltid trevlig. Men en ny tv-serie vet jag inte något om, den kanske har massa jobbiga dippar? 

Gäster i programmet: Oskar Henriksson, psykolog, Katarina Blom, psykolog och Richard Tellström, måltidsforskare. 

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Producent är Alice Lööf.

Programmet sänds direkt. 

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Morcheeba, Morcheeba - Who Can You Trust
  Album: Who Can You Trust
  Kompositör: Skye Edwards, Paul Godfrey, Ross Godfrey, Skye Edwards, Paul Godfrey, Ross Godfrey
  Bolag: China
 • 10.35
  Morcheeba - Who Can You Trust?
  Album: Who Can You Trust?
  Bolag: EastWest U.K.