Min vän mördaren (R)

50 min
Kan man bli vän med en livstidsdömd mördare? Och vill man i så fall ha en sådan person bland sina vänner på facebook? För den som är brevvän med någon i fängelse blir frågan aktuell.

I USA sitter två miljoner människor i fängelse, det är det land i världen som har flest intagna. Det är vanligt att livstidsdömda förlorar kontakten med vänner och familj efter domen. Många av dem längtar efter gemenskap och kontakt med yttervärlden, därför är fenomenet "Prison Penpal", alltså fängelsebrevvänner, väldigt vanligt. På olika sidor på internet kan de intagna annonsera efter någon att skriva med.

Cecilia Ekman har i fem år skrivit med Henry, som sitter på livstid för mord, i Texas. Cecilias kompis Madde har också en brevvän i Texas. Men något som först bara verkar vara spännande, blir snart också ett stort ansvar.

– Ganska fort gick det uppför mig vilket ansvar det var. Han beskrev det som att han satt och väntade på mina brev medan jag kunde glömma bort att han fanns. Det kändes så himla jobbigt, säger Madde.

Genni från Texas har i mer än 15 år engagerat sig i intagna. När hennes egen son dömdes till livstid började hon skriva brev till och besöka flera av dem han satt inne med.

– Jag får så mycket tillbaka från de jag besöker. Jag har lärt mig att en person inte är sina handlingar, de som sitter inne har fortfarande ett värde, trots de brott de begått.

Henry heter egentligen någonting annat.

Programmet gjordes 2018.

Av Cecilia Ekman
Producent Lotta Malmstedt
Slutmix Mattias Miselli
Musik Lars Ekman

Inläsningar i programmet: Eskil Krogh Larsson, Lena Birgersdotter, Jens Ericson, Lisa Wall, Tobias Wallin, Jimmie Larsson

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.10
  The Goo Goo Dolls - Goo Goo Dolls Iris
  Bolag: Rhino
 • 15.11
  Goo Goo Dolls - Iris (Album Version)
  Album: Oh My Love
  Bolag: SME - SONY BMG Catalog
 • 15.27
  Billy Ray Cyrus - Achy Breaky Heart
  Album: The Best Of Billy Ray Cyrus: Cover To Cover
  Bolag: Universal Music