MMIWG – Ett fenomen så utbrett att det kräver en förkortning: Cecilia Khavar, Washington

3:18 min
Utrikeskrönikan 22 september 2021.

Washington, onsdag morgon

MMIWG. MMIWG. Den bokstavskombinationen såg jag på flera håll under min resa i Kanada, som jag nyss kommit hem ifrån. MMIWG. Jag såg den i samband med reportage om historien av förtyck mot ursprungsfolken i landet. Exempelvis berättade jag om The Mohawk institut i P1-morgon i måndags.

Det är en tidigare internatskola där barn ur ursprungsbefolkningen tvingades gå. The Mohawk instiute hade förresten ett öknamn, det berättade jag inte om i reportaget. Skolan kallades för The Mush Hole, eftersom barnen där bara fick äta en slags gröt tre gånger om dagen.

Alltså barnen som slitits från sina familjer och sina samhällen för att bo på skolan där de skulle ”assimileras” som det hette. Skolans ägor var omgivna av fruktträdgårdar, växthus och en bondgård. Där arbetade barnen på dagarna men skörden såldes på en marknad i stan, barnen fick möjligen en apelsin bara till julafton.

På the mohawk institutet fick barnen inte kallas för sina namn, de fick ett nummer. Tex 55. Du där, 55, dags att städa toaletten. Man skulle döda det som fanns inom barnen, deras ursprung och deras kulturer. Och systemet beskrivs i en statlig utredning som just kulturellt folkmord.

Och folkmord för oss tillbaka till MMIWG. Det står för Missing and murdered indigenous women and girls. Saknade och mördade kvinnor och flickor från ursprungsfolken. Ett fenomen man menar är så utbrett att det kräver en förkortning, ett eget begrepp.

Enligt officiella siffror löper flickor och kvinnor från ursprungsfolken 16 gånger större risk att dödas eller försvinna som vita kvinnor. Det beskrivs i en officiell utredning från 2019 som just folkmord genom decennierna. Man menar att överrepresentationen av de döda kvinnorna bygger på det koloniala arvet av förtryck och att myndigheterna är mindre benägna att leta efter saknade kvinnor ur ursprungsfolken.

Och samtidigt som jag var i Kanada och såg MMIWG på olika platser, som ett stridsrop. Så rapporterades det i USA i detalj om en ung kvinna som var försvunnen, en vit, kvinna som campade med sin fästman, hennes försvinnande fick rubriker över hela landet.

För några timmar sedan slog FBI fast det tragiska: att hon hittats död i ett naturreservat i Wyoming. Samma delstat där flera hundra kvinnor ur ursprungsbefolkningen det senaste decenniet saknats utan liknande nationella mediebevakning. Ett faktum det nu också rapporteras om.

Kriminologen Scott Bonn som forskar om varför vissa brott blir extra uppmärksammade säger rakt ut till Washington Post att om den unga kvinnan hade varit svart eller brun så hade det nationella intresset nog inte funnits.