Vännerna som blev dödsfiender - Mordet i Gamlestaden, Encrochat och mannen som pratade

60 min
2016 splittras södra biskopsgården i två falanger. Det blir startskottet på flera våldsamma år. 2020 skjuts en utpekad ledargestalt ihjäl i Gamlestaden och nu pågår förhandlingarna i hovrätten.

Man brukar säga att de första timmarna efter ett mord kan vara avgörande för en utrednings utfall. Vid mordet i Gamlestaden i Göteborg nås polisens utredningsledare kort efter skjutningen av information som ska få stor betydelse.

Det pågår nämligen redan spaning mot flera individer i ett narkotikaärende och telefoner från de intressanta individerna har varit aktiva vid mordplatsen.

Jakten på gärningsmännen startar och det ska sluta med att 12 personer döms för inblandning i mordet och en för stämpling till mord på en av den mördade mannens anhöriga.

Nu pågår hovrättsförhandlingarna och där har försvaret kallat in expertis från England för att ifrågasätta användandet av något som förekommit frekvent under det senaste årets grova brottsutredningar - Encrochat.

Kommer försvaret ha nån lycka? Kommer fallet gå hela vägen till Högsta domstolen? Och hur kommer det sig att en person som valde att berätta väldigt mycket om sina förehavanden, inte fick nån strafflindring?

Programledare:

Evalisa Wallin

Viktor Ahldén

Medverkande:

Anna Bergkvist, utredningsledare polisen

Daniel Johnsson, kommunpolis Hisingen

Thomas Martinson, försvarsadvokat

Filip Rydin, försvarsadvokat

Peter Sommer, professor digital forensik

Producent: Viktor Papini

Reporter: Karin Isaksson

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15