Muammar al-Gaddafi – från befriare till förgörare

79 min
Muammar al-Gaddafi var den spektakuläre revolutionären som skulle leda det libyska folket till frihet. Men han blev i stället deras plågoande, och gjorde sig dessutom ovän med nästan hela världen.

I oktober 2011 fruktar en man för sitt liv, gömd i ett avloppsrör i öknen utanför den libyska staden Sirte. Högt ovanför honom patrullerar Nato-plan luftrummet. På marken närmar sig en grupp fientliga soldater. Det finns ingenstans att fly för mannen i röret. Han heter Muammar al-Gaddafi, och är Libyens ledare. Han var en beduin som blev soldat, och som togs emot som en hjälte av sitt folk när han störtade landets kung 42 år tidigare. Men hösten 2011 har han drivit sitt Libyen till inbördeskrig, och folkets välvilja har sinat.

Han var revolutionären som blev diktator, och som väckte omvärldens vrede när han finansierade terrorstämplade frihetsrörelser – men som till slut bjöds in i värmen igen och knöt vänskapsband med flera västerländska stormakter.

P3 ID om Muammar al-Gaddafi är berättelsen om en egensinnig politiker och självutnämnd tänkare som försökte hitta en ny väg till demokrati, och om hur det som en gång var världens fattigaste land kastats mellan hopp och förtvivlan i över 100 års tid.

Hör om hur en oblodig statskupp och drömmar om arabisk enighet förvandlades till ett terrorvälde där ingen kunde lita på sin granne längre, om hur terrordåd som Lockerbieattentatet 1988 ritade om den politiska världskartan, om hur Gaddafis sinne för rampljuset skilde honom åt från andra politiker, och om hur ett möte mellan den libyska ledaren och en av Sveriges kändaste journalister urartade fullständigt.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2023

Programledare: Vendela Lundberg

Avsnittsmakare och reporter: Patrick Stanelius

Producent: Sally Henriksson

Ljudmix: Fredrik Nilsson

I programmet medverkar även Jan Guillou, journalist och författare som träffat Muammar al-Gaddafi personligen, och Aron Lund, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, CNN, BBC, Sky News, The Telegraph, Youtube, AP och dokumentären "Evolution of Evil: Colonel Gaddafi – terror of the Middle East”.

Böckerna "Libya from colony to revolution” (Ronald Bruce St John), ”Villebråden i Khadaffis harem” (Annick Cojean), ”The green book” (Muammar al-Gaddafi), och tidskriften ”Världspolitikens dagsfrågor – Moammar al-Gaddafi, diktatorn som omfamnas av väst” (Aron Lund)" har varit till hjälp i arbetet med detta avsnitt.