Nahid Persson Sarvestani – filmskapare utan gränser?

48 min
Hon har på nära håll följt prostituerade i Teheran, jagade exiljournalister i Kurdistan och svekfulla Tindermän. Hur ser Nahid Persson Sarvestani på att balansera mellan journalist, aktivist och vän?

Hon har gjort 17 dokumentärfilmer, och ofta med kameralinsen vänd mot sitt första hemland Iran. Alltid med en kritisk udd mot den islamiska regimen; i filmerna ”Drottningen och jag”, ”Min stulna revolution”, och det nyligen utkomna spiondramat ”Son of the Mullah”.

Nahid Persson Sarvestani besitter en unik förmåga att komma nära de hon porträtterar. Ett grepp som vunnit priser och hyllats men också stundtals väckt kritik. Efter genombrottet ”Prostitution bakom slöjan” 2004 fick hon själv gripa in och hjälpa en av kvinnorna i filmen att lämna Iran. Och när hon 2018 avslöjar sin egen pojkväns dubbelspel i ”Anders, jag och hans 23 andra kvinnor” kom kritik från huvudpersonen själv, som menar att han hängts ut och nu ångrar sin medverkan.

Hur ser Nahid Persson Sarvestani själv på sin egen roll, och den makt hon besitter med kameran i hand?

"Om inte jag vågar så händer ingenting”

Som tonåring engagerar hon sig i en kommunistisk grupp, och är med och störtar shahen 1979. Men när mullorna tar över makten inleds en utrensning av Irans vänsterfolk, och Nahid tvingas gå under jord. Nådastöten kommer när hennes lillebror, Rostam, avrättas i fängelset. Nahid tvingas på flykt. Känslan av skuld förföljde henne i många år – att Rostam dödades i hennes ställe.

Idag har hon försonats med sitt förflutna. Och hoppet om att en dag få återvända till Iran lever än. Vad driver Nahid Persson Sarvestani att fortsätta berätta om det land hon lämnade för fyrtio år sedan? Och hur ser hon på framtiden – kommer regimen en dag att falla?

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: sondagsintervjun@sr.se

Musik som spelats i avsnittet

  • 08.07
    Leon Vynehall - Inside the Deku Tree
    Album: Music for the Uninvited
    Bolag: 3024