Diamant Salihu om ”Taelgia”: Som att få en smäll i magen

54 min
P1 Kultur har sett SVT:s nya serie ”Taelgia” om gängkriminalitet och familjeliv i Södertälje, skapad av Jens Östberg. ”Att se den är som att få en smäll i magen”, säger vår gäst, journalisten Diamant Salihu.

Parallellt med den senaste tidens intensiva nyhetsrapportering om de eskalerande dödsskjutningarna, ges nu också plats för en berättelse i fiktionen om samma värld, med manus och regi av Jens Östberg.

Platsen är alltså Södertälje och serien rör sig framförallt i den stora gruppen syrianer och assyrier som bor där. Men det är inte bara skjutningar och drogleveranser som tar plats utan även familjeliv med skola och basket och en magnifik bröllopsfest.

VI MÖTER SANDRA HÜLLER FRÅN GULDPALMSVINNAREN ”FRITT FALL”

Den tyska skådespelaren Sandra Hüller har ett exceptionellt år bakom sig. Bland annat har hon hyllats för sin roll i franska relationsthrillern ”Fritt fall” som går upp på bio i helgen. Den har beskrivits som en blandning mellan ”Scener ur ett äktenskap” och ett rafflande rättegångsdrama. Och nyligen blev hon vald till ”Årets skådespelerska”, av tidningen ”The Hollywood reporter”.

I våras vann Fritt fall Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes. Och det var där vår reporter Emma Engström träffade henne.

NY BIOGRAFI OM ESTRID ERICSON, DESIGNKVINNAN SOM INTRODUCERADE JOSEF FRANK I SVERIGE

Estrid Ericson är en central gestalt inom svensk design. Redan på 1920-talet skapade hon sin egen syn på inredning där hon kombinerade allt hon gillade. Det blev oftast lysande, sen är hon också känd för sitt nära samarbete med Josef Frank - den österrikiske arkitekten och formgivaren. En lyckad duo förknippad med god svensk smak.

Nu kommer en omfattande biografi om Estrid Ericson - personen och yrkeskvinnan - och Cecilia Blomberg stämde träff med arkitektur och designkritikern Hedvig Hedqvist som är författare till boken.

KLASSIKERN OM STRINDBERGS ”ETT DRÖMSPEL”

Sveriges bästa pjäs nånsin, i alla fall enligt Jenny Teleman: Augusts Strindbergs ”Ett Drömspel” som hade premiär 1907. Om avund, längtan, barndomen hjälplöshet, vuxenlivets surrealism, kärlekens hetta och drömmen att lyfta från alltihop och gömma sig i himlen i stället.

Och pjäsen har inte mindre än tre premiärer i höst - redan i morgon 23 september både på Folkteatern i Göteborg och på Örebro teater. Och den 9 december landar det outslitliga dramat på Uppsala Stadsteater i ännu en uppsättning.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Nina Asarnoj

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.29
  Bacao Rhythm & Steel Band - PIMP (Version)
  Album: 55
  Bolag: Big Crown Records
 • 13.36
  Charles Trenet - La vie qui va
  Album: Portrait
  Bolag: Orange Leisure