När måste Sverige skrota kronan och införa euro som valuta?

48 min
Hur länge kan Sverige låta bli att diskutera euron? Är blåbrunt ett etablerat politiskt begrepp? Dessutom får Daniel proffshjälp att sluta med en ovana.

Per Bolund (Mp) och Jimmie Åkesson (SD), rök ihop över begreppet "blåbrunt" i partiledardebatten på söndagskvällen - men är ordet ett etablerat uttryck? Språkrådet tog med begreppet i sin nyordlista 2014. Hur neutralt är det och skulle det ha kommit med i år? Ola Karlsson från Språkrådet ger både Bolund och Åkesson rätt. Blåbrun har ofta använts utomlands med en urvattnad betydelse, samtidigt är brun fortfarande en laddad benämning som ibland syftar på nazism.

Hur länge kan Sveriges icke-diskussion om euron fortsätta? Vad tycker EU om Sveriges agerande i frågan? Och när kommer vi att behöva införa euro? Daniel och Louise diskuterade hur viktig euron är med Jonas Eriksson, utredare i nationalekonomi, Svenska institutet för europapolitiska studier.

Daniel kan inte motstå vingummi med den rätta konsistensen eller svenskt lösgodis. Nu vill han sluta med sitt överdrivna godisätande. Anders Rosengren, läkare och professor i molekylär biologi tipsade om hur Daniel måste ringa in varför han måste sluta äta godis och sen omstrukturera sina vanor stegvis, kanske med hjälp av mikroförändringar.

Programledare: Daniel Alling
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ulrika Lindqvist

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.37
  Key Low - Golden Disguise
  Album: Golden Disguise
  Bolag: Off-Key Records
 • 15.38
  Aston Reymers Rivaler - Godis är gott
  Album: Mästerverk 1979 - 1981
  Bolag: Universal Music Ireland Ltd.
 • 15.58
  Mando Diao - Strövtåg i hembygden
  Album: Infruset
  Bolag: Columbia