När verkligheten blir fiktion: Roger Wilson, Los Angeles

3:03 min
Utrikeskrönikan 21 oktober 2021.

Los Angeles, torsdag.

Man får ändå ge upphovspersonerna bakom den amerikanska komediserien United States of Al en eloge i det att de skapat en av de mer oväntade uppdateringarna av det gamla, klassiska sitcomformatet.

Huvudpersoner här är Riley, en nyseparerad amerikansk Afghanistanveteran, som lyckats ordna ett visum så att hans före detta tolk från tiden i Afghanistan, Al, kan komma och bo med honom i USA.

Den första säsongen fick blandad kritik. En del tyckte att serien var förlegad med sina skämt om kulturkrockar. Att skådespelaren som spelar afghanen Al har rötterna i Indien gjorde att man knappast fick några pluspoäng av representationsförespråkarna.

Men när det började dra ihop sig till start för seriens andra säsong, så trängde sig plötsligt verkligheten på i det fiktiva universumet. Man kunde ju inte ignorera det som hänt i Afghanistan under slutet av sommaren och början av hösten.

Man kan säga så här, manusförfattarna bakom serien blev lika förvånade som den amerikanska militären över hur snabbt talibanerna tog över makten i landet och manuset till säsongspremiären fick helt göras om.

Hur mycket verkligheten ska få påverka tv-fiktion är ju en fråga som varit aktuell för många tv-skapare i och med covid-pandemin. För en sjukhusserie som Gray's Anatomy var det kanske oundvikligt att covid fick ta mycket plats och kanske även ett sätt att få långköraren att krama ny form av dramatik ur konceptet.

Men även en komediserie som Superstore, som handlar om livet på ett stort varuhus, valde att göra komedi med många scener genomförda med skådespelarnas ansikten delvis dolda bakom munskydd.

Andra serieskapare tänkte på framtiden, och ville inte riskera att deras avsnitt skulle kännas daterade om bara något år. Så man låtsades som om pandemin aldrig hände.

För United States of Al blev de sista dagarna av det amerikanska uttåget ur Afghanistan temat för hela säsongpremiären. Al och hans kompis Riley försöker där få ut Als syster ur Kabul. Som när de lotsar henne mot en amerikansk soldat vid en av checkin-spärrarna utanför flygplatsen. Och vi som tittar vet ju att det var där som så många dog i ett bombdåd.

Jag ska vara helt ärlig. United States of Al är inte en särskilt bra serie. Till och med de burkade skratten känns ansträngda här. Men säsongspremiären höll en helt annan klass än resten av avsnitten. Det var som att det blev bättre när man faktiskt var tvungna att ge sig ännu lite djupare in i verklighetens dramatik än man vågat tidigare.