Naturvård med grävskopa och vattensalamandrar i en damm i Skåne

96 min
Vi sänder från Storfallsforsen där älven restaureras. Och räknar tärnor i Hartsöarkipelagen. Samt letar vattensalamandrar i Skåne.

Naturvård kan vara försiktiga och varsamma åtgärder men kan också kräva grävskopor och rejäla tag. Lögdeälven är ett av de skogsvatten som under lång tid användes för flottning. Timmer transporterades i strömmen från skog till kust. Men det raka och likartat strömmande vattnet passar inte alla organismer. Magnus Lindberg från länsstyrelsen i Västerbotten arbetar med att restaurera älven. Reporter Jonatan Martinsson sänder från Storfallsforsen uppströms Nordmaling.

Hartsöarkipelagen är känd för sitt fågelliv. Fågelföreningen Tärnan räknar in silvertärnor, kustlabbar och havsörnar. För örnarna går det bra, medan Europas största tärna, skräntärnan, behöver hjälp på traven. Reporter är Lena Näslund.

Melker och Tage Torstensson, som är tio och åtta år, undrar över kopparödlorna i sin trädgård. Hur många ungar får de till exempel? Melker och Tage har sett tre eller fyra stycken. Vi ringer upp reptilexpert Claes Andrén som också får förklara varför kopparödlorna saknar ben.

Från kopparödla till snok. Vi fick en lyssnarfilm skickad till oss. Det visar hur en snok har fångat en stor abborre och kämpar för att svälja bytet. Hur är det bara möjligt? Och varför ringlar snoken iväg baklänges med sitt stora byte? Också det får reptilexpert Claes Andrén svara på.

I en liten damm i Skåne letar reporter Hjalmar Dahm efter vattensalamandrar tillsammans med groddjurskännare Didrik Claesson.

Och i veckans kråkvinkel blir vi bjudna att slå oss ner på första parkett till den föreställning som heter Sommar. Den som bjuder in är poeten och konstnären Maria Westerberg.

Programledare är Jenny Berntson Djurvall. 

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.10
    Alexandre Desplat - M. Ivan
    Album: The Grand Budapest Hotel (Original Soundtrack)
    Bolag: ABKCO Music & Records, Inc.