Daniel Boyacioglu: "Jag knockades av Nicanor Parras antidikt"

44 min
Nicanor Parra är en av de främsta latinamerikanska poeterna, men det finns bara en diktsamling på svenska. Den blev ändå avgörande för poeten och artisten Daniel Boyacioglu – där hittade han poesi att älska och inspireras av.

Nicanor Parra – chilensk poet, matematiker och fysiker

Nicanor Parra (1914 – 2018) var inte bara poet, utan också utbildad matematiker och fysiker.
Han blev känd som antipoet, när han 1954 gav ut diktsamlingen ”Poem och Antipoem”. En bok med poesi fylld av ironi och humor. Skriven på vardagsspråk och slang. Den fick stort genomslag och inspirerade bland annat beatpoeterna i USA.

Länge stod han i skuggan av Pablo Neruda och Gabriela Mistral, men i dag nämns han som deras like. Den chilenska regeringen utlyste landssorg i två dagar när Nicanor Parra dog 2018, 103 år gammal.

Daniel Boyacioglu – poet med rötter i hiphopen

Daniel Boyacioglu, poet, dramatiker och musiker. Han har hittills gett ut sex diktsamlingar, debuterade med ”Istället för hiphop” 2003 och den senaste boken ”Allt om eld” kom 2016. Han har bland annat också skrivit librettot till operan ”Triumf och tragedi” och vunnit SM i poetry slam två gånger.

I programmet medverkar också litteraturvetaren Lilian Fernandez Hall och Lars Palmgren, tidigare latinamerika-korrespondent för Sveriges Radio

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Maria Götselius

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.23
  Benny Goodman and His Orchestra - Sing, Sing, Sing (With A Swing), [Pt. 1 & 2]
  Album: Pure Gold
  Bolag: SME - RCA Records Label
 • 18.43
  田中公平 - 母なる海
  Album: One Piece - Music &amp, Song Collection 3
  Bolag: 索尼音乐