Ur arkivet: Nördarna som trendsättare! Spanarna från 1999

33 min
Spanarna bjuder på nya pärlor ur arkivet. I detta avsnitt från 1999 hör vi Göran Everdahl, Jessika Gedin och Jonas Hallberg spana om bland annat nördarna som trendsättare och den totala töntfrigörelsen. Vikarierande programledare vid det här tillfället är Amanda Rydman.

Spanarna – lyssna på en sommarpodd ur arkivet

Just nu har programmet Spanarna sommaruppehåll i FM-tablån. Men för att det inte ska kännas för tomt i appen på fredagar på "ordinarie spanartid" så passar vi på att bjuda på ett par utvalda guldkorn ur Spanarnas arkiv. Varje vecka på fredagar klockan tre så publicerar vi ett nytt avsnitt från arkivet som hittills inte funnits tillgängligt att lyssna på.

Vi önskar god lyssning och mycket nöje!

I det tredje avsnittet som vi släpper i år som är från 1999 hör vi Göran Everdahl, Jessika Gedin och Jonas Hallberg. Vikarierande programledare vid det här tillfället är Amanda Rydman som hoppar in för Ingvar Storm som för ovanlighetens skull var hemma och sjuk.

Spanarna från 1999-02-19 med Göran Everdahl, Jessika Gedin och Jonas Hallberg:

Göran Everdahl: Nördarna som trendsättare

Göran Everdahl spanar om den totala töntfrigörelsen. Nu är man glad att vara geek och det är nördarna som har makten. Men det är inte nördarna som har ändrats utan det är samhället som har kommit till nördarna och nördarnas områden har äntligen omvärderats vilket man kan se både i vilka som har makten i tv-serier som Akriv X liksom i det senaste glasögonmodet.  

Jessika Gedin: Parbildning på nytt sätt  

Jessika Gedin spanar om parbildning på ett helt nytt sätt. Nu vill vi inte ha sex och kropp nu vill vi ha själarnas förening. Jessika förutspår något som skulle gå att likna med framgångssagan för dejtingappar. Hon får också direkt medhåll från delar av panelen som kan bekräfta att det i den närmsta kretsen finns både vänner och bekanta som faktiskt träffats via internet.  

Jonas  Hallberg: Nötta kraftuttryck.

Jonas Hallberg är orolig för att kraftuttrycken i det svenska språket håller på att förlora sin kraft. För att vårt språk inte ska förlora sin stringens vädjar Jonas till svenska folket att ransonera och spara på de få kraftuttryck vi fortfarande har kvar och endast nyttja dessa vid festliga tillfällen som vid jubileer och liknande.  

I vår app och på vår hemsida på sverigesradio.se kan du lyssna på fler spaningar från vårt arkiv. Sök på "Spanarna".

Ingvar Storm har ju som vi berättat tidigare valt att lämna över taktpinnen som programledare från och med i höst när Spanarna i P1 är tillbaka med nya direktsända program.

Redaktör för Spanarnas sommarpoddar: Ronnie Ritterland