Ny jazz med små och stora band

Här finns inget ljud
Med ett fritt musikliv i sikte firade festivalen Bangen 30 år i september. Vi var där, spelade in och gjorde intervjuer. Vid sidan av det lyssnar vi här som vanligt på nysläppt jazz.

Den 7 september meddelade regeringen att den planerade upphäva alla restriktioner. Musiklivet började dra igång igen efter 1,5 års restriktioner på grund av pandemin, och den 29 september upphävdes restriktionerna.

Bangen startade som en storbandsfestival 1990 och skulle ha firat 30 år ifjol men flyttades till juni i år av kända skäl och därefter en gång till, till den 10-12 september. Jag, Berit Nygren, träffade en av Sandvikens musikaliska centralgestalter Åke Björänge respektive saxofonisten Simone Vroland. Hör en längre version av reportaget här.

På dagens jazzscen hittar vi den här gången Bag LadiesMarc Johnson, Nils Petter Molvaer, Kathrine Windfeld tillsammans med Bohuslän big band och Terence Blanchard.

I det här avsnittet blir det också ett spår med Freetown Quartet. I förgrunden för den finns saxofonisten och klarinettisten Luboš Soukup som har sina rötter i Tjeckien. Det återknyter till vår första timme där vi denna söndag kväll uppmärksammar ett tjeckiskt världsnamn George Mraz som avled den 16 september i en ålder av 77 år.

l vår tredje timme denna söndag kväll där vi lyssnar på Lisa Björänge Quintet från just årets upplaga av Bangen och då intervjuas Lisa Björängen av Märet Öman.

Programledare: Märet Öman
Producent Jazzradion söndag: Berit Nygren

Musik som spelats i avsnittet

 • 18.03
  Bag Ladies - El Regalo
  Kompositör: Catharina Wiborgh
  Bolag: Pb 7
 • 18.11
  Terence Blanchard, Turtle Island Quartet, The E-Collective - The Elders
  Kompositör: Wayne Shorter
  Bolag: Blue Note
 • 18.18
  Marc Johnson - Whorled Whirled World
  Kompositör: Marc Johnson
  Bolag: Ecm /Ecm Records/
 • 18.26
  Freetown Quartet - Times Square
  Kompositör: Ornette Coleman
  Bolag: Animal Music
 • 18.32
  Nils Petter Molvaer, Erland Dahlen, Johan Lindström, Jo Berger Myhre - Nearly Invisible Stitches
  Kompositör: Jo Berger Myhre
  Bolag: Modern Recordings