Ny: Skandalkirurgen Macchiarini och de dödliga experimenten

75 min
Hyllade Dr. Macchiarini transplanterar luftstrupar av plast i levande människor. Snart anar kollegor på Karolinska att allt inte stämmer och patienter dör. Samtidigt upptäcker fästmön lögn efter lögn.

Paolo Macchiarinis dåvarande fästmö, TV-producenten Benita Alexander bestämmer sig för att berätta för världen om stjärnkirurgens dubbelliv.


– Om han ljuger mot mig så här, så strategiskt och så utstuderat, så måste han också ljuga i sitt jobb. Det var skrämmande för mig eftersom han hade människors liv i sina händer, säger Benita Alexander.


Då har thoraxkirurgen Karl-Henrik Grinnemo och tre andra kollegor märkt att allt inte står rätt till med Karolinska institutets och Karolinska universitetssjukhusets topprekrytering.

– Vi insåg att det var lurendrejeri på en väldigt, väldigt hög nivå, säger Karl-Henrik Grinnemo.

P3 Dokumentär om skandalkirurgen Macchiarini och de dödliga experimenten är en historia om hur en karismatisk man lyckades dupera en hel värld, både professionellt och privat.


Medverkande:

Benita Alexander, TV-producent och ex-fästmö till Paolo Macchiarini.

Karl-Henrik Grinnemo, en av visselblåsarna i Macchiarini-fallet, thoraxkirurg och f.d. kollega på Karolinska universitetssjukhuset.

Bosse Lindqvist, journalist och dokumentärmakare, bakom prisbelönade SVT Dokument Inifrån-serien Experimenten.

Kjell Asplund, professor emeritus och utredare.

Alexander Seifalian, professor i nanoteknologi och regenerativ medicin.

En dokumentär av: Blenda Setterwall Klingert.

Producent: Gustav Asplund.

Exekutiv producent: Jon Jordås.

Dokumentären är producerad 2023.