Ny teknik kan förbättra obduktioner

30 min
Tänk att kunna rekonstruera en brottsplats digitalt, från innan ett skott faller eller ett knivhugg utdelas. Det handlar om ny 3D-teknik och virtuella obduktioner som kan hjälpa polisen.

Även om du ofta får höra att verkligheten inte ser ut som i tv-serierna så ligger ibland verkligheten före fiktionen. Så var det 2003 när svenska forskare var tidiga med det som kallas postmortal bilddiagnostik – eller virtuell obduktion – på brottsoffer.

Skaparna till den amerikanska serien CSI ville då komma till Linköping på studiebesök inför framtida avsnitt. De ville se hur döda kroppar scannas i en datortomograf, en så kallad CT, som gör att rättsläkarna kan zooma in och närgranska hur en kula eller en kniv rört sig i kroppen.

På så sätt kan man snabbare upptäcka sådant som har betydelse för polisutredningen.

Detta kan också vara till hjälp i återskapandet av en tredimensionell brottsplats, för att i efterhand kunna visa hur ett mord gått till.

I dagsläget görs CT-scanningarna främst i Linköping utanför Rättsmedicinalverkets ordinarie verksamhet. Men nu har rättsmedicin köpt egen utrustning som kommer att hamna i Solna.

Reporter: Jennifer Rochette.
Programledare: Martin Wicklin.
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist.
Producent: Evalisa Wallin.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.00
  Harry Gregson-Williams - Center Of Attention
  Album: Phone Booth
  Kompositör: Harry Gregson-Williams
  Bolag: Fox Music
 • 12.16
  Harry Gregson-Williams - Center of Attention
  Album: Phone Booth
  Bolag: Kirtland Records