Har Socialdemokraternas partiledning redan bestämt sig för att gå med i Nato?

42 min
Vad beror det på att källor inom Socialdemokraterna bestämde sig för att kontakta medierna för att säga att partiledningen redan bestämt sig för att gå med i NATO? Varför sker det just nu? Och kan det i sig påverka processen inom partiet? Det pratar vi om med Aftonbladets politiska kommentator Lena Melin. Programledare: Louise Epstein. Bisittare: Thomas Nordegren.

Kommer påskkärringarna tillbaka i år?

Två år i rad har påskkärringarna fått parkera sina kvastar hemma. I år är det åter fritt fram, men kommer traditionen tillbaka i full kraft eller gav coronan dödsstöten?

Men vi reder också ut hur traditionen med påskkärringar har förändrats sedan 1800-talets mitt. Varför var det till en början äldre barn och ungdomar som klädde ut sig innan de mindre barnen tog över och då på ett gulligt vis? Med oss har vi Fredrik Skott, kulturhistoriker vid Institutet för språk och folkminnen.

Ska dumma verkligen ska få rösta?

Vi pratar även om rösträttens utvidgning här i Sverige under 1900-talet. Varför dröjde det till 1989 innan omyndigförklaringen togs bort så att även personer med gode män och förvaltare fick rösträtt? Det frågar vi Annika Berg, docent i idéhistoria.

Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Jennie Sjöström

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.20
    Sven Arefeldt - Blåkullakäringarnas armé
    Album: Sven Arefeldt
    Bolag: Universal Music