Olof Wretling – Kaffet på nattåget – Vinterprat 2019

71 min
Skådespelare, 44 år. Född i Umeå, bosatt i Karlstad. Sommarvärd 2011 och Vintervärd 2011, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017.

Det jag ska berätta skulle kunna tas för en skröna, säger Olof Wretling. Klockan är 21.05 när jag kliver på nattåget från Umeå. Tunga, våta fotsteg hörs i korridoren, kupédörren slits upp och in kliver Torgny Lindgren och säger: ” Vilket schit-väder!”

Precis som han ska sätta sig ringer hans telefon: ” Ja det är Torgny...en kopp kaffet. Svart tack”. Jag är på väg till Stockholm för att undersöka mina stämband. Jag tappade rösten mitt under en föreställning. Jag sneglar nyfiket på Torgny och tänker, kan man verkligen säga kaffet om kaffe... Nä jag måste hört fel.

Tåget står stilla i Vännäs och Torgny snarkar. Det är gomseglet, näsvingarna och magen som skapar detta djävulusiska dragande av timmer. När han fått sitt ”kaffet” ska jag fatta mod och inleda ett samtal…och vi ska enas om, jag och Torgny, att dialekten likt ett tumavtryck pekar på vårt ursprung. Och att talet är en spegelbild  av självkänslan.

Torgny säger plötsligt en kvinnoröst på andra sidan kupédörren. Torgny hör inte och jag reser mig upp och öppnar. Där står en dyngsur Sara Lidman med fjällräven-ryggsäck och två koppar kaffet.

Jag är nyss fyllda 29 på väg till en stämbandsundersökning och ska dela liggkupé med Torgny Lindgren och Sara Lidman…

Om Olof Wretling

Mest önskad av lyssnarna och Vintervärd för sjunde gången! Har gett ut boken Fem vintrar och en sommar med manus från sina tidigare program. Vinterprogrammet 2015 resulterade i föreställningen och publiksuccén Diagnoserna i mitt liv. Tilldelades nyligen Gustaf Frödings kulturstipendium för modet att berätta om sina egna diagnoser och för att ha förnyat folklustspelet Värmlänningarna.

Gör åter succé på turnén med föreställningen Mammas nya kille firar jul på måfå. Var med och startade det populära radioprogrammet Mammas nya kille och har som medlem i humorgruppen Klungan skapat en rad scenföreställningar.

– Mitt Vinter i P1 skulle kunna tas för en skröna. In i tågkupén kliver Torgny Lindgren. Jag har egentligen talförbud efter att ha tappat rösten under en föreställning. Men så ringer Torgnys telefon: ”Hallå… ja, jag kan ta en kopp kaffet!”. Eftersom dialekten pekar likt ett tumavtryck på den plats vi kommer ifrån, måste jag bara fråga om jag hört rätt: ”Ursäkta Torgny, sa du precis kaffet om kaffe?” Välkommen till vagn 12 och nattåget mot Stockholm.

Producent: Carolina Frände

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.00
  Clint Black,Joe Diffie,Merle Haggard,Emmylou Harris,Alison Krauss,Patty Loveless,Earl Scruggs,Ricky Skaggs,Marty Stuart,Pam Tillis,Randy Travis,Travis Tritt,Dwight Yoakam - Same Old Train
  Album: Tribute To Tradition
  Kompositör: Marty Stuart
  Bolag: Columbia
 • 13.05
  The Clash - Train In Vain
  Album: The Singles
  Kompositör: Mick (2) Jones,Joe Strummer
  Bolag: Columbia
 • 13.15
  Elvis Presley,Scotty Moore,Bill Black,Jimmie Lott - Mystery Train
  Album: The Complete 50'S Masters (1)
  Kompositör: Herman (2) Parker,Sam L Phillips
  Bolag: Rca
 • 13.25
  Clint Black,Joe Diffie,Merle Haggard,Emmylou Harris,Alison Krauss,Patty Loveless,Earl Scruggs,Ricky Skaggs,Marty Stuart,Pam Tillis,Randy Travis,Travis Tritt,Dwight Yoakam - Same Old Train
  Album: Tribute To Tradition
  Kompositör: Marty Stuart
  Bolag: Columbia
 • 13.54
  James (1) Brown - Night Train
  Album: The Godfather
  Kompositör: Jimmy Forrest
  Bolag: Universal Music
 • 14.02
  John (0) Mayer - Stop This Train
  Album: Continuum
  Kompositör: John (0) Mayer
  Bolag: Columbia
 • 14.14
  George Fitzgerald - Passing Trains
  Kompositör: George Fitzgerald
  Bolag: Double Six Records
 • 14.20
  The Doobie Brothers - Long Train Runnin'
  Album: Summer In The City
  Kompositör: Tom Johnston
  Bolag: Columbia
 • 14.26
  Jules Sylvain - Vintergatan
  Sveriges Radios Symfoniorkester