Operation Costa: "Fixaren" berättar för första gången om smuggelhärvan

40 min
Han dömdes och friades i det stora infiltrationsmålet Operation Costa. Nu pratar han ut om sin inblandning i ett av de mest uppmärksammade målen det senaste åren.

Förra veckan friade hovrätten den 58-åriga man som stod åtalad i det uppmärksammade fallet “operation costa” där nästan 400 kilo cannabis smugglades från Spanien till Sverige förra året.

En annan man dömdes till fängelse men rätten anser att 58-åringen inte skulle ha begått brotten utan påverkan från den polis som jobbade undercover med smugglingen.

58-åringen berättar för P3 Krim om hur det gick till när han blev inblandad och tillslut dömd och friad i det stora infiltrationsärendet.

- Jag har alltid legat lite i gråzonen av olika anledningar, berättar "fixaren".

Enligt hovrättsdomen så är det inte bevisat att "fixaren" hade förmedlat kontakten utan polisens provokation - och att infilitratören drev på för att få till möten.

Nu är frågan hur polisens framtida infiltrationer kommer se ut och vilka spelregler som kommer att gälla efter en eventuell prövning i Högsta domstolen.

- Det blir ju väldigt svårt att jobba med den här typen av provokativa åtgärder om inte polisen får ta kontakt eller visa intresse för att begå brott, säger åklagare Sara Nilsson.

Programledare:

Evalisa Wallin

Viktor Ahldén

 
Medverkande:

"Fixaren"

Sara Nilsson, åklagare

Anne Kuttenkeuler, domare

Simon Andersson, universitetslektor i processrätt vid Stockholms universitet


Producent: Viktor Papini

Reporter: Lova Nyqvist Sköld

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15