Organdonation och etiska dilemman

55 min
Svenskarna är väldigt positiva till att donera organ. Ändå genomförs väldigt få organdonationer. Men med ett nytt lagförslag på bordet är experterna positiva. – Det kommer innebära mindre osäkerhet för vårdpersonalen, säger Anna Forsberg, Europas enda professor i transplantationsvård.

I lagförslaget föreslås bland annat att medicinska insatser ska få sättas in före döden, men bara om den inte kan vänta tills patienten är död. Den får inte medföra mer än ringa smärta eller skada och får inte hindra insatser för donatorns egen skull.

Gabriella är född med en ovanlig genetisk sjukdom. När hon senare under livet gör en utredning visar den att hon bara har 40 % njurfunktion, och efter hennes andra förlossning blir läget akut och det slutar med att hennes bror Viktor donerar en av sina njurar till henne. 

– Att Viktor donerade en njure till mig, det är den största gåvan man kan få i livet, säger hon. 

Gäster i programmet är Anna Forsberg, Europas enda professor i transplantationsvård, Lunds universitet, Lisa Kirsebom, vetenskapsjournalist och författare till boken ”Ur döden liv” och Linda Gyllström Krekula, verksamhetschef på Regionalt donationscentrum Stockholm Gotland.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Charles Mingus - Goodbye Pork Pie Hat
  Album: Big Band Charles Mingus
  Kompositör: Charles Mingus
  Bolag: Soul Note
 • 10.14
  Charles Mingus - Goodbye Pork Pie Hat (Album Version)
  Album: Mingus Ah Um
  Bolag: Columbia
 • 10.44
  New Order - Blue Monday '88
  Album: The Best Of New Order
  Bolag: London Records