Ostbricka — 70-talet återuppstår

30 min
När det skulle bjudas fint på 1970- och 80-talen dukades ostbrickan fram. Och det är fortfarande en bra idé. Vi berättar om alla olika sätt att plocka ihop en ostbricka.

— Gå till en osthandlare, säger Harry Wallgren, ostmästare på restaurang 28+ i Göteborg. Be specialisten om råd.

28+ startades 1985 med inspiration från Frankrike.

— Vi ville öppna en ost- och vinkällare, berättar grundaren Ulf Johansson. Men för att få servera vin var man tvungen att ha lagad mat. Så det blev inte bara ost.

1991 fick 28+ en stjärna i Michelin-guiden. Och stjärnan har de haft ända sedan dess. I 31 år i följd. Den restaurang i Norden som haft stjärna längst.

När de startade serverades främst franska ostar.

— Idag finns det imponerande bra nordiska ostar, säger Ulf. Enastående bra.

Johan Rudh är osthandlare och ostmakare. Tillsammans med sin fru Jenny driver han Cityysteriet, Sveriges första och hittills enda stadsysteri. Det ligger i det gamla slakthusområdet i Göteborg, där det också finns en köksträdgård med självplock, ett mikrobryggeri och ett vineri, som gör vin på importerade druvor. 

De har tillverkat ost sen hösten 2020, främst dessertostar. Och de har en butik med egna och andras ostar och annat lokalproducerat.

— Jag älskar ostbricka, säger Johan. Jag väljer hellre det än en dessert.

Vi bad Johan att plocka ihop en ostbricka.

Han tipsar också om olika sätt att plocka ihop en bricka.

Såväl Johan som Ulf och Harry på 28+ tycker att man ska vara försiktig med tillbehören. Lite bröd för att rensa munnen, någon marmelad, kanske nötter och honung. Men ingen frukt.

Det är osten som ska spela huvudrollen. Och det kan räcka med en ost.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.13
    Marianne Mirage - L'amore è finito
    Album: L'amore è finito
    Bolag: Sugarmusic