Ur arkivet: Osynlighet – ett nytt tecken på framgång! Spanarna från 1997

33 min
Spanarna bjuder på nya pärlor ur arkivet. I detta avsnitt från 1997 hör vi Jonas Hallberg, Peter Englund och Gabriella Ahlström spana om bland annat att osynlighet är framtidens främsta tecken på framgång och så får vi lära oss vad uttrycket den ansträngningslösa frälsningen som en uppgivenhet klädd i nätstrumpor betyder. Programledare är Ingvar Storm.

Spanarna – lyssna på en sommarpodd ur arkivet

Just nu har programmet Spanarna sommaruppehåll i FM-tablån. Men för att det inte ska kännas för tomt i appen på fredagar på "ordinarie spanartid" så passar vi på att bjuda på ett par utvalda guldkorn ur Spanarnas arkiv. Varje vecka på fredagar klockan tre så publicerar vi ett nytt avsnitt från arkivet som hittills inte funnits tillgängligt att lyssna på.

Vi önskar god lyssning och mycket nöje!

I det första avsnittet som vi släpper i år som är från 1997 hör vi Jonas Hallberg, Peter Englund och Gabriella Ahlström i panelen. Programledare är Ingvar Storm.

Spanarna från 1997-09-19 med Jonas Hallberg, Peter Englund och Gabriella Ahlström

Jonas Hallberg - Ordvitsen är på väg ut i kulissen

Jonas spanar här om vitsen med vitsen och han är oroad över att ordvitsen är på väg ut i kulissen och kanske till och med utrotningshotad. Något som däremot inte väcker samma bekymmer hos spanarkollegerna i panelen.

Peter Englund - Den ansträngningslösa frälsningen – en uppgivenhet klädd i nätstrumpor. 

Peter är oroad över en växande trend som handlar om att vi matas med budskap på olika håll som frestar oss med att vi inte behöver göra någon ansträngning för att få det vi vill ha. Till exempel med bantningspiller som ska göra oss smala och smäckra istället för att vi anstränger oss för att uppnå samma mål genom att träna och äta sunt. Men Peter är ändå hoppfull och tror att det trots allt handlar om ett övergångsfenomen eftersom vi redan har prövat både religionens lösningar, politikens lösningar och marknadens lösningar och funnit att ingenting ger oss den lycka som vi hoppats på att få.

Gabriella Ahlström - Osynlighet ett tecken på framgång

Gabriella ser en framväxt av två nya grupper inom arbetslivet. De som inte jobbar men låtsas som att de gör det och de som jobbar men låtsas som att de inte gör det. I framtiden kommer detta leda till de framgångsrika behöver komma på något nytt för att framhäva sin exklusivitet och anstränga sig för att ge ett sken av att de inte jobbar alls. Gabriella tror att vi i framtiden kommer få se mer av hur de framgångsrika gör sig mer och mer osynliga, affärsmän som mediterar och säger upp sina telefonabonnemang och gömmer undan sina fulltecknade filofaxer – allt för att göra sig så otillgängliga som möjligt. De mindre framgångsrika däremot kommer att göra precis tvärtom.

I vår app och på vår hemsida på sverigesradio.se kan du lyssna på fler spaningar från vårt arkiv. Sök på "Spanarna".

Ingvar Storm har ju som vi berättat tidigare valt att lämna över taktpinnen som programledare från och med i höst när Spanarna i P1 är tillbaka med nya direktsända program.

Redaktör: Ronnie Ritterland

Musiken som spelas i programmet:

Where's The Love – Hanson (USA) (2)

Kompositör: Isaac Hanson, Taylor Hanson, Zachary Hanson

Inspelningsår: 1998

Skivbolag/Label: Mercury

Album: Live From Albertane

Textförfattare: Isaac Hanson, Taylor Hanson, Zachary Hanson

Inspelningsland: USA

Love Commandments – Gisele Jackson

Kompositör: P Turnipseed, W Turnipseed

Skivbolag/Label: Moonshine Music

Album: Basslines

Textförfattare: P Turnipseed, W Turnipseed

If I Hadn't Got You – Lisa Stansfield

Kompositör: Chris Braide, Chris Difford

Inspelningsår: 2005

Skivbolag/Label: Edel

Album: The Moment

Textförfattare: Chris Braide, Chris Difford