På med kungakronorna – nu öppnar teatern igen!

54 min
Det är en stor dag i Kultursverige. Biosalonger, konserthus och teatrar öppnar för maxpublik igen. P1 Kultur sänder från Stadsteatern i Stockholm där det är premiär för pjäsen ”Barrymore” med Dan Ekborg som de åldrade skådespelaren John Barrymore.

KAN SERIEROMANER FUNGERA SOM LÄROMEDEL?

Två av höstens mer uppmärksammade böcker är serieromaner: "När vi var Samer" av Mats Johnsson och "Inne i spegelsalen" av Liv Strömquist. Den ena en samtidshistorisk krönika om en månghundraårig samisk släkt och den andra ett sociologiskt filosoferannde på temat utseende och voyerism. Jenny Teleman funderar på hur samtalet om kunskapsserier, det där lilla grafiska utrymmet mellan konst och fackbok, fungerar som folkbildning och läromedel.

MARIA SANDEL – SVERIGES FÖRSTA KVINNLIGA ARBETARFÖRFATTARE

Sveriges första kvinnliga arbetarförfattare Maria Sandel (1870-1927) har nu fått en egen minnessten med motiv ur hennes berättelser uthuggna i relief, av konstnären Sam Westerholm. Minnesmärket står sedan september 2020 i S:t Göransparken på Kungsholmen i Stockholm där Maria Sandel-sällskapet firade 150-årsdagen av författarens födelse med avtäckning av det nya konstverket. Reporter Karsten Thurfjell har under flera år följt konstnärens arbete med verket.

KUNG DAVIDS HARPA ÅTERSKAPAD I ISRAEL

En skogsbrand har förstört en världsunik instrumentverkstad i Israel. Jens Möller har pratat med Shoshanna Harrari som, tillsammans med sin man, har tillverkat och sålt harpor som de såg ut på kung Davids tid för tusentals år sedan.

OBS OM DET FÅFÄNGA I ATT SÖKA SANNINGEN

Vad gäller sanningen får man nog säga att det främst varit dess konstruerade och relativa karaktär som intresserat de senaste halvseklets filosofer och kulturteoretiker. Att söka sanningen med stort S, lika giltig överallt, i alla tider - har betraktats som i bästa fall naivt. Men på senare tid har en filosofisk uppgörelse med det relativistiska förhållningssättet börjat spira, och en viktig föregångare och förebild för detta nya tänkande är Edith Stein - även känd som sankt Teresa Benedicta av korset. Det menar Journalisten och författaren Ylva Herholtz.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Nina Asarnoj

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.19
    Björn Skifs - Alla Säger Att Jag Ser Så Ledsen Ut
    Album: Andra Decennier
    Bolag: Parlophone Sweden