På partiernas hemmaplan (MP) – ”Titta här, det är en kollektiv hönsgård”

12 min
I valdistriktet Skarpnäck 3 i Bagarmossen valde 19,4 procent Miljöpartiet. Frågor om hållbarhet och ekologi är viktiga, men Ewa Larsson (MP), stadsdelsnämndens ordförande, pekar på närdemokratin.

– På så sätt är Bagarmossen lite av ett skyltfönster för vår miljöpartistiska ideologi, säger Ewa Larsson (MP) stolt. Vi värdesätter lokala medborgarinitiativ om allt från miljöstationer, boulebanor till pallkragar för egen odling.

Miljöpartiets politiska vision handlar både om miljöfrågor men också om vikten av närdemokrati, att staten inte ska bestämma över människorna. Längs gångvägen i Bagarmossen ser man rader av pallkragar och komposter som de boende har ställt ut utanför portarna, ibland som resultat av medborgarförslag.

– Så var det några som tog kontakt med oss och sa ”Vi vill ha höns, vi sköter det”.

När det gäller Miljöpartiets låga opinionssiffror tror Ewa Larsson att de beror på att man samregerat med en så stort maktparti som socialdemokraterna, och då tvingats gå med på politik som partiets sympatisörer inte gillar. Men nu när man lösgjort sig från samarbetet hoppas hon väljarna ska strömma tillbaka till Miljöpartiet.

Det här är del sju av åtta i Katarina Gunnarssons serie ”På partiernas hemmaplan”. Hon har besökt platserna i landet där de olika riksdagspartierna har sina absolut starkaste fästen. Där träffar hon väljarna och frågar dem om vad de ser som de viktigaste frågorna inför valet och framtiden.

Reporter: Katarina Gunnarsson.