Palmeutredningen inifrån del 1/7: Olof Palmes sista timmar

47 min
Den 28 februari 1986 skjuts Sveriges statsminister Olof Palme ner på öppen gata. Den 55-årige länspolismästaren i Stockholm, Hans Holmér, ställs inför sitt livs största utmaning: att hitta gärningsmannen bakom Palmemordet.

En vecka in i utredningen av Palmemordet påbörjar DN-journalisten Ann-Marie Åsheden ett projekt som saknar motstycke. I hemlighet ska hon få följa Palmeutredningen inifrån, genom dagliga intervjuer med spaningsledaren Holmér. 

I 36 år har de 90 kassettbanden med unika inspelningar från Palmeutredningens första år legat inlåsta. Ingen har hört dem. Ann-Marie Åsheden är den enda person som har tillgång till dem. Och för första gången har hon bestämt sig för att släppa på sekretessen.

Spaningsledare för Palmemordet: Hans Holmér

I Hans Holmérs förstahandsberättelse får vi höra om 33-åringen, Skandiamannen, och det som blev Hans Holmérs huvudspår: kurdiska PKK.

Med tiden blir Holmér allt mer ifrågasatt. Men i början är han en superstjärna. Sveriges viktigaste person, som alla lyssnar på.

På de hemliga kassettbanden berättar han fritt och ocensurerat. Han kastas mellan hoppet om att hitta mördaren, och förtvivlan över att inse att han kanske misslyckas med att lösa Palmemordet.

Medverkande:

Mårten Palme, son till Olof Palme.

Ann-Marie Åsheden, journalist.

Christina Jutterström, fd chefredaktör, DN.

Hans Wranghult, fd bitr. spaningsledare.

Hans Holmér, fd spaningsledare (från kassett/arkiv).

Serien "Palmeutredningen inifrån" är gjord av produktionsbolaget Banda, för P3.
Av: Lovisa Lamm Nordenskiöld.
Producent: Hugo Lavett.
Redaktörer: Simon Moser och Robert Barkman.
Research & reporter: Sonia Hultqvist.
Exekutiv producent: Jon Jordås.
Publicerad: 2022.