Pengaångest – Är du en spara eller en slösa?

55 min
Pengar och privatekonomi är något som angår varenda en och något som vi alla måste förhålla oss till. Men alla klarar inte av det. Och även om många fixar att betala in hyran och räkningarna i tid, så skapar det ibland en hel del oro och ångest. Men varför är det så? Och kan man vara ekonomisk analfabet?

– Ekonomisk analfabetism utgår i från att man upplever att man har svårt att betala sina räkningar varje månad, att man saknar grundläggande kunskaper, t.ex att man inte kan räkna, att man inte sparar och att man inte vet vad en fond är.

Det säger Charlotta Bay, lärare och forskare i företagsekonomi, som just nu forskar om hur människor förhåller sig till pensionen och det orangea kuvertet.

–  Jag tror att det finns en allmän uppfattning att ekonomi är något rationellt, något som man använder huvudet till, att man tänker fram ekonomi. Men pratar man med människor så märker man att det rör upp känslor som ilska, frustration, ångest, likgiltighet, eller glädje och lugn. Tydligt är att ekonomi nästan alltid framkallar känslor. Det är inte bara rationellt och intellektuellt utan i allra högsta grad emotionellt.

Gäster i programmet är: Charlotta Bay, lärare och forskare i företagsekonomi, Patrik Wincent, beroendeterapeut och programledare för Lyxfällan och David Waskuri,  psykolog, specialist inom psykologisk behandling och psykoterapi, psykoterapeut vid Sveapsykologerna.

Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.

Producent Alice Lööf.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Nujabes - Sanctuary Ship
  Album: Sanctuary Ship
 • 10.08
  Crisobal Tapia De Veer - Conspiracy Part 1
  Album: Utopia - Original TV Soundtrack
  Bolag: Silva Screen
 • 10.40
  Nujabes - World Without Words
  Album: Impression: Samurai Champloo OST
  Bolag: Samurai Champloo
 • 10.43
  Q.P. - The Purpose And Cause
  Album: Everlasting
  Bolag: AHMG