Pink Flamingos – världens sjukaste och skojigaste film?

55 min
Grattis säger vi till John Waters kontroversiella film Pink Flamingos som i år fyller 50. Den har kallats för en de mest avskyvärda, korkade och motbjudande filmer som gjorts, men också den roligaste.

I slutet av förra året valdes Pink Flamingos in till ”National Film Registry” vilket inte är vilket filmregister som helst, utan en lista över filmer som Library of Congress i USA (landets nationalbibliotek) betraktar som ”kulturellt, historiskt eller estetiskt betydelsefulla". Lite oväntat kanske.

I korthet handlar Pink Flamingos om en strid för att erövra titeln ”The The Filthiest People Alive”, det vill säga att vara världens mest snuskigt avskyvärda människor. På den ena sidan finns det kriminellt belastade Babs Johnson, spelad av den magnifika Divine, på den andra ett avundsjukt och publicitetshungrigt par, Connie och Raymond Marble.

I programmet undersöker vi vad det kan ge publiken att se så kallad experimentfilm. Vi berättar också historien av om en John Waters skådespelare, Cookie Mueller. Och så dyker in i den inom skönhetsindustrin ofta bortglömda med ack så viktiga fotvården.

Gäst i studion är Petter Wallenberg.

Musik som spelats i avsnittet

 • 02.14
  Amanda Lear - The Sphinx
  Album: Queen Of China-Town
  Bolag: Ariola Extra
 • 02.44
  Benjamin Lew - Profondeurs Des Eaux Des Laques
  Album: Compiled Electronic Landscapes
  Bolag: Crammed Discs
 • 02.58
  Giuseppe Verdi, Joseph Calleja, Orquestra de la Comunitat Valenciana, Ramón Tebar - Aida / Act 1: "Se quel guerrier io fossi!..Celeste Aida"
  Giuseppe Verdi, Joseph Calleja, Orquestra de la Comunitat Valenciana, Ramón Tebar
  Joseph Calleja - Verdi
  Etikett: Decca