Politiska vildar och ikoniska klädval

34 min
Om politiska vildar i riksdagen, partiledare som kämpar för att visa att de bryr sig om idrott och några av de mest uppmärksammade klädesplaggen politikerna burit genom åren.

Nyligen kom nyheten att Feministiskt initiativ vill utesluta Gudrun Schyman för att hon vill starta ett nytt parti.

När Schyman var ledare för vänsterpartiet valde hon själv att hoppa av och bli politisk vilde. Mikael Jansson, SD:s förre partiledare, hoppade av på grund av natofrågan och Amineh Kakabaveh, tidigare vänsterpartist, fick nyligen igenom flera förslag som politiskt vilde, i utbyte mot att hon släppte fram två socialdemokratiska statsministrar.

Under OS har vår politiska satiriker Moa Wallin noterat att politikerna kämpar för att visa att de bryr sig om idrott – och hon funderar på vad som döljer sig bakom den sportintresserade fasaden.

Veckans lyssnarfråga handlar om politikernas kläder. Vår politiska reporter Lova Olsson går igenom några av  de mest ikoniska klädesplaggen politiker burit. Exempelvis den dåvarande miljöministern Andreas Carlgrens (c) skinnjacka i talarstolen, som ledde till missnöje i riksdagen. Mona Sahlins (s) vita skjorta när hon höll ett av Sveriges mest uppmärksammade offentliga försvarstal under Tobleroneaffären. Mest uppmärksamhet av alla politikers kläder fick Carl Bildts (m) sidenkavaj med råttmönster.

David Druid och Katherine Zimmerman i politisk talkshow.

I den nya podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från Tankesmedjan i P3.

Producent: Sukran Kavak

Exekutiv producent: Ulla Svensson

Digital redaktör: Petrina Hinas