Politiskt engagemang kan vara förknippat med livsfara: Ivan Garcia, Bogota

Bogotá, torsdag.
Regeringskris i Sverige. Jag följer nyheterna i min SR-app – mina gamla kollegor från Ekots politikgrupp rapporterar och kommenterar, ena dagen faller Löfven, sen kastar Kristersson in handduken, nya samtal, till slut blir Löfven omvald och får leda regeringen ett tag till.
Det har sin dramatik, i alla fall mätt med svenska politiska mått.
Bekanta här borta undrar hur djup krisen är i Sverige, hur vanligt folk drabbas. Jag försöker förklara att vardagen för flertalet påverkas ingenting, folk fortsätter gå till skolan eller jobbet, tittar på fotboll, tar långa promenader i naturen och firar midsommar. På den här sidan jordklotet har politik mycket mer drastiska uttryck ibland. Igår natt mördades presidenten i Haiti, för några dagar sen besköts den helikopter som hade Colombias president ombord och i Peru ryktas det om militärkupp.
Fortfarande kan politiskt engagemang i Latinamerika vara förknippat med fara för livet, och det gäller inte bara presidenter eller andra toppolitiker. Snarare tvärtom, det politiska våldet drabbar vanliga människorättskämpar, miljöaktivister och fackliga ledare på gräsrotsnivå. Detta sker i till exempel Mexiko, Chile, Colombia och Brasilien. Här i Colombia, där jag bor, sker mord på aktivister så gott som varje vecka, ett tyst massmord, säger flera som jobbar med människorättsfrågor här.
De allra flesta mord blir olösta, straffriheten bidrar till att morden fortsätter, säger experterna. Det kostar ingenting att döda en aktivist, tvärtom, det verkar ge goda pengar från dem som beställer morden.
Vilka är det då? Data från rättsväsendet ger ingen riktig vägledning, eftersom ytterst få fall klaras upp.
Ett fall i Honduras från 2016 kastade i veckan lite ljus på frågan om vilka beställarna är. Det året mördades miljöaktivisten Berta Cáceres, som hade anslutit sig till ursprungsbefolkningens kamp mot bygget av en damm på deras mark. Mordet fick stor internationell uppmärksamhet och efter en tid greps sju personer som dömdes som de materiella förövarna.
Det som hände nu i veckan, och som är relativt sensationellt, är att även hjärnan och beställaren av mordet på Berta Cáceres dömdes för dådet. Det handlar om vd:n för det bolag som skulle bygga dammen som urfolken och Berta Cáceres försökte stoppa.
Korruptionen är så omfattande i länderna i regionen att det är sällan rättsväsendet kommer så långt. Nu har det gjort det, i Honduras, och det inger så mycket hopp.