Prinsessan Märtha Louise – Änglar och schamaner

69 min
En berättelse om en omtalad prinsessa som valt att gå sin egen väg - långt ifrån det traditionella livet i ett kungahus.

Våren 2019 landar amerikanen Durek Verrett på Gardemoens flygplats utanför Oslo. Han möts direkt av journalister i ankomsthallen. Uppståndelsen är stor, inte bara för att han är något så ovanligt som en sjätte generationens schaman. Utan också för att han nu delar sitt liv med det norska kungahusets ovanligaste kunglighet - Prinsessan Märtha Louise av Norge.

Prinsessan Märtha Louise, är det norska kungaparets förstfödda. Hon är den fjärde i successionsordningen och har släktband till det brittiska kungahuset. Ända sedan dagen hon föddes har hennes namn omnämts flitigt i den norska pressen - inte minst efter att hon startar en kursverksamhet som i folkmun ska komma att kallas för "Änglaskolan". Märtha Louise säger sig kunna kommunicera med änglar och djur.

P3 ID om Märtha Louise är en historia om en kunglighet som aldrig känt sig som en riktig prinsessa. En berättelse om ett äktenskap med en av Norges största kulturpersonligheter Ari Behn och om hans tragiska bortgång juldagen 2019.

Behöver du någon att prata med? Det finns stödlinjer att ringa, helt anonymt, för att prata om att man mår dåligt!

Ring Mind självmordslinjen, numret är 901 01. Det går också bra att chatta eller mejla.

SPES, numret är 08-34 58 73. För dig som förlorat en anhörig i suicid.

Jourhavande medmänniska, numret är 08-702 16 80.

Programledare och producent: Vendela Lundberg
Avsnittsförfattare och reporter: Sally Henriksson 
Tekniker: Fredrik Nilsson
Programmet är en produktion från produktionsbolaget OLGA.

Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: NRK, Dokumentärserien "Märtha" TV2 Norge, podcasten ARI NRK, Vanity Fair, VG, Bling Empire Netflix och Kongehuset.no.

En av huvudkällorna till detta avsnitt är boken "Född sensitiv" av Prinsessan Märtha Louise och Elisabeth Nordeng.