Problem i paradiset: Peder Gustafsson, Phuket

3:36 min
Utrikeskrönika 17 augusti 2021.

Phuket tisdag.

Så var det dags igen. Sommarlovet är slut och det ringer in till en ny termin för oss korrar. För mig betyder det ännu en vända i karantän för att komma in i Thailand, den här gången på Phuket. Det är trist att jag måste börja med att konstatera att det är problem i paradiset.

Ett av svenskarnas favoritresmål har det riktigt jobbigt just nu. Sedan pandemin bröt ut har turistindustri drabbats hårt. Det brukade komma runt 40 miljoner turister varje år till Thailand. I år hoppas man att det ska komma en miljon. Det är ett hårt slag för ett land där nära 25 procent av BNP på ett eller annat sätt kopplas till turismen.

För att rädda det som räddas kan drog man den 1:a juli igång något som kallas ”Phuket Sandbox”. Enkelt förklarat så har man spärrat av hela Phuket från resten av Thailand. Du är välkommen som turist till ön om du är dubbelvaccinerad, har ett speciellt inresedokument, och är beredd att sitta i en form av karantän på Phuket i 14 nätter och låta dig testas tre gånger under din tid här på ön. Det låter som ett lockande alternativ för den som har råd och möjlighet.

Tyvärr har det dykt upp mörka moln på himlen, inte bara de monsunregn som drar in över Phuket så här års utan också att antalet covidsmittade i Thailand har ökat dramatiskt den senaste tiden. Det har satt sjukvården under stor press och efterfrågan på vaccin som inte finns är stor.

Det har fått myndigheterna att agera. Man har återinfört nattligt utegångsförbud, hårda restriktioner som gör att restauranger, nöjesparker, barer och en lång rad andra ställen måste hålla stängt eller som köpcentrum drastisk minska sina öppettider och service.

Det här har naturligtvis påverkat intresset från turister att vilja resa till Phuket. Av de förväntade nära 100 000 besökarna per månad har det så här långt kommit 10 000 per månad. Dom allra flesta som rest hit till Phuket just nu är som jag, utlänningar som bor eller jobbar i Thailand och har valt att tillbringa 14 dagar i karantän här i stället för i Bangkok.

Andra problem i paradiset är att det är brist på vaccin till Thailändare. I Bangkok köade häromdagen tusentals personer för att skriva upp sig på listor för att ha en chans att bli vaccinerade med BioNTech Pfizer vaccinet. Här är inte problemet vaccinmotstånd utan att folk vill vaccinera sig med ett specifikt vaccin och helst inte det kinesiska Cinovac som myndigheterna just nu har att erbjudit.

Det allvarliga smittläget i Thailand har gjort att i stor sett alla resor med inrikesflyg, långfärdsbussar och tåg tillsvidare är inställda. Som det är nu är det svårt att lämna Phuket om man vill ta sig till Bangkok eller någon annan ort i landet. Som det inte vore nog med problem för Phukets turistindustri.

För två veckor sedan hittades en Schweizisk kvinna död, mördad på ön. Hon hade kommit hit för att tillbringa 14 dagar i karantän innan hon skulle fortsätta till Bangkok där hon jobbade. Mordet skapade naturligtvis svarta rubriker på olika håll i världen, rubriker som knappats lockar fler resenärer till ön.

Att sedan Sverige tillsammans med EU och USA har återinfört avrådan att överhuvudtaget resa till Thailand skapar ännu fler mörka moln för dom redan hårt prövade thailändarna.

Det kommer dröja flera år innan Thailand kommer upp i samma nivå av besökare som man hade innan pandemin och innan dess kommer hundratusentals thailändare fortsatt vara arbetslösa. Så visst är det problem i paradiset.