Punkmordet i Mölndal: Kroppen skulle se ut som punkidolens lik

45 min
Två män möts av en slump i en trappa i en galleria i Mölndal. Några timmar senare är den ene död och kroppen tycks arrangerad för att likna den kända punkaren GG Allins likvaka.

När 39-årige "Oskar" och 49-årige "Niklas" möts av en slump den 27 juli 2022 upptäcker de snabbt att de delar fascinationen för det amerikanske punkartisten GG Allin, känd för sina extrema scenframträdanden med bland annat avföring och råa texter. "Niklas" ser till och med ut som GG Allin och har stylat mustaschen på samma sätt.

De båda bestämmer sig för att mötas upp senare samma kväll för att dricka öl och lyssna på musik i en glänta vid Lackarebäcks källa i Mölndal.

Dagen efter hittas "Niklas" död och kroppen har arrangerats på ett sätt som för polisens tankarna till GG Allins likvaka. "Oskar" blir misstänkt, han nekar och hävdar att "Niklas" levde när han gick därifrån.

Veckorna innan mordet har "Oskars"psykiska mående försämrats, något som varit tydligt inte minst på hans sociala medier. Upprepade gånger under sommaren har han också omhändertagits av polis för fylleri och störande av ordningen. Fyllecellerna har han klottrat ned med GG Allin budskap, bland annat med sin egen avföring.
De många varningssignalerna kring "Oskars" psykiska ohälsa får hans tidigare vän, programledaren Joey Borderline, att fundera på om mordet hade kunnat undvikas.

Under sommaren 2023 dömer Göteborgs tingsrätt "Oskar" till rättspsykiatriskt vård för mordet. Han nekar och ska överklaga domen.

Medverkande:

Joey Borderline, den misstänktes tidigare vän

Hanna Karlsson, polisens utredare

Mia Sandros, försvarsadvokat

Pekka Santtila, professor i rättspsykologi

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)