Pussy Riots långa kamp mot Putin – hur bra är den första stora utställningen?

54 min
Vi besöker konstmuseet Louisiana och öppningen av utställningen tillsammans med konstkritiker Linda Fagerström. Och så blickar vi mot Kiruna – en stad som gäckar fantasin i nya filmen ”Avgrunden”.

INTERVJU: TUVA NOVOTNY OCH RICHARD HOLM OM LOCKELSEN MED KIRUNA I NYA FILMEN ”AVGRUNDEN”

Sveriges första stora katastroffilm – så beskrivs ”Avgrunden” med biopremiär fredag. En katastroffilm där Kiruna spelar en av huvudrollerna, och gruvan är på väg att sluka hela staden. Tuva Novotny spelar ”Frigga”, gruvans säkerhetschef. Och det är hon som ska ta beslutet om gruvdriften ska stängas, när sprickorna närmar sig Kirunas stadskärna.

Kulturredaktionens Björn Jansson mötte Tuva Novotny och regissören och manusförfattaren Richard Holm för att prata om hur idén till en katastroffilm i just Kiruna föddes.

INTERVJU: FOTOGRAFERNA ANDERS ALM OCH ERIK HOLMSTEDT OM VAD SOM HÄNDER NÄR ETT GRUVSAMHÄLLE FLYTTAR

I nya utställningen ”Gruva” på Centrum för fotografi i Stockholm ställer Kirunabördige Anders Alm och Erik Holmstedt från Malmberget ut sina bilder sida vid sida – med liknande erfarenheter och olika motiv. Vad är det med Kiruna och Malmberget som fascinerar?

REPORTAGE: SUCCÉMUSIKALEN ”WICKED” – FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ SVENSKA

Tjugo år efter världspremiären på Broadway sätts succémusikalen Wicked upp i Sverige - på svenska. Historien som berättar vad det var som hände i landet ovanför regnbågen innan handlingen i filmen ”Trollkarlen från Oz”. På lördag är det premiär på Göteborgsoperan – vi besökte en av repetitionerna och träffade huvudrollsinnehavarna Feline Andersson och Anna Salonen.

ESSÄ: VALERIE KYEYUNE BACKSTRÖM OM DÖDEN OCH KAPITALET

Under veckan har essäerna från OBS lyft fram något som sägs ha en allt mer undanskymd plats i våra liv. I den fjärde och sista delen av serien ”Döden i livet” hör vi författaren Valerie Kyeyune Backström reflektera över stillebenkonstens uppkomst och motiv.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithiof

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.19
  Torbjörn Ömalm - Muijale
  Kompositör: Torbjörn Ömalm
  Bolag: Saajon Musiikki
 • 13.42
  劇団四季 - 自由を求めて
  Album: ミュージカル「ウィキッド」劇団四季版