Putins härskardröm – skriva om historien om Ukraina

14 min
Vladimir Putins propaganda vittnar om en dröm om det storryska riket – och nu jobbar hans spinndoktorer med att skriva om historien så att det framstår som att Ukraina hela tiden varit ryskt.

I början av april dyker en artikel upp i flödet för många ryssar. Det är den statliga nyhetsbyrån RIA som publicerar artikeln med titeln “Vad bör Ryssland göra med Ukraina”, skriven av filosofen och spinndoktorn Timofej Segejtsev.

Timofej Sergejtsev är Putins spinndoktor

I artikeln skriver Sergejtsev att Ukraina styrs av en nazistisk ledning – och att en majoritet av befolkningen är nazistisk.

– Det här är saker som säkert har tänkts tidigare, men inte uttalas. Men nu är tiden inne, säger Johanna Melén, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent.

I sitt tal inför invasionen säger Rysslands president Putin att Ukraina egentligen är ryskt territorium som getts bort av misstag, utan att konsultera den ryska befolkningen. Kristian Gerner, professor emeritus i historia, känner igen mönstret i tankarna.

– Det är mycket likt stortyska riket, som Hitler drömde om, säger professor Kristian Gerner.

Med arkivljud från SR och SVT.

Medverkande: Historikern Kristian Gerner, professor emeritus vid Lunds universitet och Johanna Melén, Sveriges Radios Rysslandskorrespondent.

Reporter: Marina Nilsson Malmström

Programledare: Marcus Nilsson

Producent. Julia Juhlin Karlsson

Tekniker: Christer Tjernell och Ludvig Widman