Putins strategi i kriget i Ukraina

37 min
Hyreshus i brand efter träff från artilleri och helförstörda sjukhus. Varför skjuter Ryssland på bostadsområden i Ukraina och vad gäller för civila i ett krig?

Belägrad stad

Vad är egentligen Vladimir Putins strategi, varför angriper han så många civila mål? En av de städer där många civila drabbats mycket hårt av Rysslands krig i Ukraina är kuststaden Mariupol som en gång hade mer än 400 000 invånare. Staden bombas dag ut och dag in och är belägrad av ryska styrkor. Folk har svårt med mat och vatten och döda får ibland lämnas ute på gatan.

Krigets lagar

Krig handlar ju en hel del om våld, men är inte utan ordning och det finns det som kallas ”Krigets lagar” eller ”den humanitära rätten”. Det som ska göra det omänskliga i krig mer civiliserat. En kärna är de fyra Genèvekonventionerna från 1949, speciellt den fjärde som gäller skydd av civila i krig.

Medverkande: Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent, Gudrun Persson Totalförsvarets forskningsinstitut, Gregor Noll, professor i internationell rätt på Göteborgs universitet.

Programledare: Jesper Lindau

jesper.lindau@sverigesradio.se

Producent: Irma Norrman 

irma.norrman@sr.se

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.00
    Gotan Project - Panamericana (Michel Cleis Remix)
    Album: Tango 3.0 Remix EP
    Bolag: XL