Quentin Tarantino – våld, fötter och Weinstein

74 min
Han är regissören bakom storverk som Pulp Fiction och Kill Bill. Hör berättelsen om filmnörden som gjort ultravåldet mainstream och dominerat Hollywood i decennier.

Under 30 år har filmmakaren Quentin Tarantino karvat fram sin unika plats i Hollywood. Hans filmer har belönats med flera Oscars och Harvey Weinstein har kallat honom lika viktig för filmbolaget Miramax som Musse Pigg var för Disney.

Det var den numer sexualbrottsdömde och ökände filmproducenten Weinstein som producerade alla Tarantinos filmer - fram till #metoo-upproret 2018. Han var ett slags fadersfigur för Tarantino, som växte upp med en frånvarande pappa och B-filmer istället för vänner som sällskap.

P3 ID om Quentin Tarantino handlar om ett svekfullt Hollywood och den ibland gränslösa relationen som kan uppstå mellan skådespelare och regissör, men också mellan regissör och filmproducent. Om filmer som är fulla av referenser till filmhistorien, medvetna musikval och ofta närbilder på nakna fötter. Och om Tarantinos övertygelse om att få skildra våld, sex och knark precis så grafiskt och brutalt som han vill.

Nu sägs det att han bara har en enda film kvar i sig. 

I avsnittet hörs bland andra skådespelaren och modellen Christina Lindberg och filmvetaren och journalisten Emma Gray Munthe.

Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2023

Programledare och avsnittsmakare: Vendela Lundberg

Producent: Sally Henriksson och Carl-Johan Ulvenäs

Ljudmix: Fredrik Nilsson

Ljudklippen i programmet är från SVT, Sveriges Radio, WTF with Marc Maron, The Howard Stern Show, The Q&A with Jeff Goldsmith, The Joe Rogan Experience, KILL BILL: VOL. 1 Featurette - The Making Of, Directors Guild of America och Channel 4.