Rabarber — hur magmedicinen blev efterrätt

30 min
Rabarber började sin karriär som magmedicin. Därför fick den lanseras med flärdfulla namn för att vi skulle vilja äta den. Och den funkar till så mycket mer än det söta.

- Det var inte självklart att man skulle äta rabarbern. Den var så förknippad med magsjukdomar, berättar författaren och journalisten Ingar Nilsson.

Hon kallar sig Rabarberdrottningen och har bl a skrivit boken Rabarber.

Rabarberroten användes inom den kinesiska medicinen mot magåkommor. Också i Europa var rabarbern från början en medicinalväxt.

- På 1600-talet kostade rabarberrot mer än opium, säger Ingar. Man visste inte var den kom från utan importerade ett pulver.

Rabarbern, som är en grönsak, kom till Sverige i mitten av 1700-talet, också då som medicinalväxt.

För att folk skulle vilja äta den marknadsfördes den i England med flärdfulla namn, som Champagne och Victoria och Albert, efter drottningen och prinsen. 

Rabarbern är mångtusenårig och det finns en massa olika sorter. Ändå tas det fram nya. De två nyaste svenska rabarbersorterna är Barbro och Berit. De togs fram av Kimmo Rumpunen, växtförädlare på Sveriges Lantbruksuniversitet, för att industrin ville ha bättre rabarber till marmelad och sylt. Arbetet tog 20 år.

- Det är den tid det tar att korsa fram nya sorter, säger Kimmo.

- Rabarber fungerar väldigt bra i drycker, tipsar han. Och borde användas mer istället för citron.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.07
  Danny Elfman - Ice Dance
  Album: Edward Scissorhands
  Bolag: IMS
 • 10.25
  Danny Elfman - Ice Dance
  Album: Edward Scissorhands
  Bolag: IMS
 • 10.27
  Danny Elfman - Introduction (Titles)
  Album: Edward Scissorhands
  Bolag: IMS