Radion som underhållare

48 min
Olika tävlingsprogram har avlöst varandra under decennierna som gått sen den allra första frågesporten sändes i radio. Det är en typ av underhållning som lockar många radiolyssnare.

I Sveriges radios uppdrag har alltid funnits en ambition att underhålla, men det ska vara god underhållning som tar hänsyn till olika smakriktningar. Vilket kan låta enkelt men inte är det. Det har gällt att navigera rätt mellan finsmakares bekämpning av fördummande masskultur och det som många lyssnare faktiskt gillar.

Tävlingsprogram, med sin blandning av kunskaper, tävlingslust, formuleringskonst och fantasi, har haft sin givna plats i underhållningsutbudet ända sen den allra första frågesporten sändes i svensk radio 1938. Det var "Vem vet vad?" under ledning av Gösta Knutsson.

Initiativet till tävlingsprogram kom från högsta ort. Radiochefen, herr Dymling hade varit i USA och blivit inspirerad av hur populärt det var med olika quiz i amerikansk radio. Från början hade Radiotjänst tänkt att översätta quiz med intelligensprov, men som tur var, kan man väl tycka, kom nåt snille på att frågesport kanske inte hade så väldigt mycket med intelligens att göra utan mer med allmänbildning och leklust.

Medverkande i programmet är Anders Eldeman, Annika Lantz och Ingvar Storm som leder programmen Melodikrysset, Lantz i P1 och På Minuten. Programledare är Rigmor Ohlsson.