Radiosymfonikerna spelar Dvoráks symfoni ”Från nya världen”

Här finns inget ljud
Mysteriesonaterna av Heinrich Biber och Longfellows indianepos ”Hiawatha” inspirerade kvällens musik som framförs av Radiosymfonikerna tillsammans med solisten Benjamin Beilman och dirigenten Elim Chan.

Det finns många olika inspirationskällor för kompositörer. Den amerikanska kompositören Elizabeth Ogonek berättar att hon i sin barndom följde med sin organistmamma till gudstjänsterna på helgerna, och under de timmar då hon fick sitta tyst på orgelläktaren kunde idéer och tankar gro. Det är denna tystnad som den nyskrivna violinkonserten In Silence hänvisar till. Hon inspirerades också av Heinrich Ignaz Bibers medeltida – och mycket experimentella – Mysteriesonater för violin, där strängarna stäms om för att uppnå nya ackord och klangfärger.

Antonín Dvořák symfoni nr 9, ”Från den nya världen”, skulle bidra till att skapa en amerikansk musik. Han tog sin utgångspunkt i Longfellows indianska epos ”Hiawatha” och amerikanska andliga sånger för att skapa ett amerikanskt idiom. Men även danser från hans böhmiska hemtrakter smög sig in i musiken. Resultatet är en av de mest älskade symfonierna med en melodisk rikedom som förtrollar.

Två nationer slåss numera om upphovsrätten till Dvořák symfoni nr 9. Är det klanger från den nya världen eller importerade toner från den gamla? I vilket fall som helst är det de mest ”amerikanska” tonerna som Dvořák komponerade – eller de mest "böhmiska" som Amerika någonsin tillägnade sig.

Sveriges Radios symfoniorkester. Solist: Benjamin Beilman, violin. Dirigent: Elim Chan.

1. Elizabeth Ogonek: In Silence (after Biber)
2. Antonín Dvořák: Symfoni nr 9 e-moll, ”Från nya världen”

Konsert från den 14 oktober 2021 i Berwaldhallen, Stockholm.

Programledare: Eva Maria Hux
Producent: Carrie Budelman

Musik som spelats i avsnittet

  • 19.06
    Elizabeth Ogonek - In silence (after Biber)
    Sveriges Radios Symfoniorkester/ Elim Chan (dir)/ Benjamin Beilman (vl)
  • 19.41
    Antonin Dvorak - Symfoni nr 9, ”Från Nya Världen”
    Sveriges Radios Symfoniorkester/ Elim Chan (dir)