Rysk propagandafilm om kriget: ”Har hittat på en fiktiv situation”

54 min
Hur beskrivs kriget i Ukraina för den ryska biopubliken? Och hur väl funkar propagandafilmer egentligen? Den nya statligt finansierade långfilmen ”The Witness” har haft premiär på biografer i Ryssland.

Långfilmen handlar om en belgisk violinist som åker till Kiev för att uppträda, men istället blir vittne till ett krig. Det är den första långa propagandafilmen som görs i Ryssland om den fullskaliga invasionen av Ukraina. Kulturredaktionens Rysslandsexpert Fredrik Wadström har sett den.

FARES FARES DEBUTERAR SOM REGISSÖR

Ett komplext kidnappningsdrama som utspelar sig i en bil på väg genom Sverige. Skådespelaren och nu även regissören Fares Fares har en av huvudrollerna i den egenregisserade nya filmen ”En dag och en halv”, som har premiär på Netflix. Björn Jansson har pratat med honom om den nya rollen som regissör.

OMTALAT VERK OM DEN ARTONDE NOVEMBER - I ALL EVIGHET

Solvej Balles hyllade bok ”Om uträkning av omfång, del 1” är den första av sju planerade böcker som alla utspelar sig på samma dag, den 18:e november. Låter det knasigt? Framförallt är det briljant, åtminstone om man får tro den samlade kritikerkåren som hyllat författaren. Kritikerna Nina Asarnoj och Joseph Knevel i samtal.

Programledare: Eskil Krogh Larsson
Producent: Esfar Ahmad

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.25
    Hartik - No gravity
    Album: No gravity
    Bolag: Ausr Digital