Så blev Rawa Majids turkiska medborgarskap storpolitik

33 min
Den pågående våldsspiralen, med flera mord och mordförsök, kopplas till Rawa Majid, kallad Kurdiska räven, och det kriminella nätverket Foxtrot. Han befinner sig i Turkiet, där hans medborgarskap omöjliggör utlämning – än så länge.

Det var den sjätte september som två personer på moped sköt mot fem svenska medborgare i Turkiet. Dagen efter skjuts en kvinna i 60-årsåldern ihjäl i Uppsala, och hon är mamma till en högt uppsatt inom Foxtrotnätverket. Anledningen till våldsdåden tros vara en splittring inom nätverket, rapporterar flera medier, och sedan dess har en rad till våldsdåd följt. Mariela Quintana Melin, reporter på P3 Krim, berättar om hur det som sker i Turkiet hänger ihop med vad som händer här. Samtidigt får frågan allt större uppmärksamhet i Turkiet, efter att Rawa Majids medborgarskap tagits upp i turkiska parlamentet. Korrespondent Johan Mathias Sommarström är på plats i Istanbul.

Rawa Majid är turkisk medborgare vilket omöjliggör ett gripande av svensk polis. Turkiet har som har som nuvarande praxis att inte lämna ut turkiska medborgare, trots att han är internationellt efterlyst för mordplaner och grova narkotikabrott. Michael Sahlin är statsvetare och tidigare ambassadör i landet, och han berättar varför det är så komplicerat för Turkiet och president Erdoğan att göra ett undantag, även om de skulle vilja när relationen mellan Turkiet och Sverige återigen blir ansträngd.

Samtidigt lyfts frågan återkommande i Danmark, där Sverige blivit ett skräckexempel för politiken. Hör korrespondent Samuel Larsson om blicken utifrån på Sveriges gängvåld.

Programledare: Kajsa Boglind

Producent: Gustav Franzén

Tekniker: Heinz Wennin

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.04
  Zach Bryan, Kacey Musgraves - I Remember Everything
  Kompositör: Kacey Musgraves, Zach Bryan
  Bolag: Warner Music
 • 12.16
  Jill Johnson, Robin Stjernberg - Miles Of Blue (Radio Edit)
  Kompositör: Jill Johnson, Liz Rose, Robin Stjernberg
  Bolag: Warner Music
 • 12.27
  Crowded House - Weather With You
  Album: Absolute Love (3)
  Kompositör: Neil Finn, Tim Finn
  Bolag: Eva
 • 12.33
  Bruce Springsteen - Streets Of Philadelphia
  Album: Philadelphia
  Kompositör: Bruce Springsteen
  Bolag: Epic
 • 12.45
  George Ezra - Budapest
  Album: Budapest
  Kompositör: George Ezra, Joel Pott
  Bolag: Columbia
 • 12.55
  Miley Cyrus - Midnight Sky
  Kompositör: Jonathan Bellion, Louis Bell, Andrew Wotman, Ali Tamposi, Miley Cyrus, Ilsey Juber
  Bolag: Sony Music