FBI-attacken som slog ut ryska spionprogrammet

29 min
I 20 år har rysk underrättelsetjänst fått ut hemlig information genom spionprogrammet Snake. Men FBI får programmet att radera sig självt.

Det skadliga programmet Snake har infekterat datorer i över 50 länder, riktat in sig på statshemligheter och kallats för Rysslands främsta spionverktyg.

– Snake är extremt intressant för det är ett av de mest sofistikerade malware som kan användas för att sprida programvara och utföra kommandon på datorer och telefoner, säger Patrik Fältström, IT-säkerhetsexpert på bolaget Netnod. 

Han och flera andra experter menar att det är sannolikt att Snake opererat även i Sverige. Men det vill varken Säkerhetspolisen, SÄPO, eller Försvarets radioanstalt, FRA, bekräfta.

För att få stopp på det stora hotet mot cybersäkerheten inleder FBI operation Medusa. Deras mål är att slå ut spionprogrammet.

FBI pekar ut ryska FSB

I Snakes kod gömmer sig en bild, det är en orm som bildar en cirkel genom att äta sin svans, en Ourobouros.

Men i koden finns också slarvfel, namn som borde ha raderats, och spåren leder till den ryska industristaden Rjazan. Där finns en grupp hackare som fått benämningen Turla.

Turla visar sig vara en del av Center 16, en enhet inom den ryska federala underrättelsetjänsten FSB – med nära band till Rysslands president Vladimir Putin.

FBI lyckas till slut knäcka Snakes kryptering, och kan då ge programmet kommandot att radera sig från de infekterade datorerna.

Den 9 maj 2023 går FBI gå ut med meddelandet att de lyckats med nedtagningen och fått peer-to-peer-nätverket Snake att förinta sig självt.

Medverkande:

  • Carolina Angelis, expert underrättelseverksamhet, säkerhetsrådgivare Truesec

  • Carolina Vendil Pallin, forskningsledare, Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI

  • Patrik Fältström, säkerhetsskyddschef på Netnod

  • Ola Billger, kommunikationschef, Försvarets radioanstalt, FRA

  • Roger Wilson, USA-korrespondent

Programledare: Bo Torbjörn Ek och Karin Hållsten

Producent: Pernilla Kommes

Tekniker: Mats Jonsson

Ljud från: Sveriges Radio, CyberNews, The CyberWire