Så kopplas Räven till 14-åringarna som försvann och hittades mördade

26 min
Både den misstänkte och de mördade pojkarna från Nyköping har haft kontakt i chattgrupper med personer i den kurdiska rävens nätverk Foxtrot enligt uppgifter till P3 Krim. Polisens huvudteori är att Foxtrot ligger bakom morden.

Sommaren 2023 försvinner två 14-åriga pojkar från Nyköping med några dagars mellanrum. De är bekanta med varandra och båda är omhändertagna av socialtjänsten och placerade på två olika boenden i Nyköping.

När den ena hittas mördad i ett skogsområde i Nynäshamn börjar polisen misstänka att även den andra 14-åringen mördas. Nästan tre veckor senare hittas även han mördad i en skog på andra sidan Stockholm, i Upplands Bro, åtta mil bort.

Nu är en 15-årig pojke häktad misstänkt för medhjälp till mord i det ena fallet. Han nekar till brott. Polisens teori är att fler personer är inblandade.

P3 Krim kan nu avslöja att det är genom chattar som polisen kunnat koppla ihop de båda mördade pojkarna med den misstänkta 15-åringen. I samma chattar har personer från den kurdiska rävens nätverk Foxtrot deltagit. Det handlar om personer med alias som är välkända för polisen och som varit med och drivit på våldsbrott under våren, enligt P3 Krims källor.

Polisen misstänker att de mördade pojkarna hamnat i konflikt med Rävens Foxtrot – och att det är de som ligger bakom morden.

På sociala medier har bilder cirkulerat som ska föreställa när den ena 14-åringen utsätts för våld, polisens teori är att de använts som hot mot andra unga personer.

Medverkande:

Hanna Cardell, senior åklagare

Tobias Kjell, områdespolis Nyköping

”Elin”, vän till ena 14-åringens familj

Programledare: Linus Lindahl och Mariela Quintana Melin

Producent: Kina Pohjanen

Ljudtekniker: Johan Hörnqvist

Kontakt: p3krim@sverigesradio.se

Tipstelefon: 0734-61 29 15 (samma på Signal)