Så lockas småtärnan tillbaka - och bibaggens udda livsstil

96 min
Småtärnan får hjälp av fågelskådare i Skälderviken i Skåne och den blottade sanden i motorbanan ger bibaggen rätt livsmiljö utanför Gävle.

Småtärnan är minstingen bland måsfåglarna, arten blir inte större en stare.  På Sandön i Skälderviken i nordvästra Skåne har en grupp fågelskådare bestämt sig för att locka tillbaka småtärnan som häckfågel. Lars Forsén, Tommy Strandek och Mats Andersson från Kullabygdens ornitologiska förening har ägnat fyra år åt att återskapa sandiga miljöer där småtärnan ska trivas. Morgonens fältreporter Jonatan Martinsson träffar dem alla tre och spanar efter småtärnan som förhoppningsvis hunnit hit från vinterkvarteren i västra Afrika. 

Bibaggen är en oljebagge som parasiterar på bin, närmare bestämt på vårsidenbiet som lägger sina ägg i sand. Skalbaggarna nosar rätt på vårsidenbinas barnkammare och parar sig ovanför dessa, sedan tar bina ner skalbaggslarverna av misstag.
Vi följer med reporter Joacim Lindwall och entomologen Magnus Stenmark till en motorbana utanför Gävle där vårsidenbiet och bibaggen trivs.

Småkrypsexperterna Moa Petterson och Monica Sunhede tar sig an varsin lyssnarfråga, och så hör vi om framröstningen av en nationalfjäril: kandidaterna presenteras av Mikael Skalstad.

I veckans kråkvinkel provar Jenny Berntson Djurvall stubbsittning.

Programledare är Mats Ottosson.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.10
    Shida Shahabi - All In Circles
    Album: Shifts
    Bolag: 130701